Задава ли се коалиция ГЕРБ-ДПС?

Според мене се задава. Преки основания да я очаквам ми дават телефонни разговори с политици от последните дни. За съжаление не мога да ги цитирам по имена. Затова ще се огранича само с косвените белези, че нещо от рода се мъти.

Да започнем с това колко спокоен и весел е напоследък Бойко Борисов. Иска пак да е премиер. Иска да се жени. Колебае се само кое от двете да е по-напред. Ухилен вика на управляващите: “Хайде, подавайте си оставката”. Все едно има казва: “Хайде да пием по една бира”.

Нито Мишо Бирата, нито подслушванията, нито банкянският запис, нито костинбродските бюлетини помрачават настроението му. Те вече са минало. Никой не говори за тях. Дори прокуратурата.

По-положително е отношението му и към Делян Пеевски. Борисов вече не е сигурен дали следователо-депутато-издадетелят от ДПС и несбъднат шеф на ДАНС е част от олигархията. Той смята, че БСП, а не ДПС се е опитала да използва на мама Ирена детето за мръсни политически поръчки. Опитали са се да злоупотребят с един неопитен младеж.

“Уж не се знае кой е инициирал назначението му за ДАНС. Аз смятам, че това е Станишев, а не Ахмед Доган, когото продължавам да смятам за голям политик”, заявява Борисов.

Защо са тия теманета пред Доган, който пази пълно мълчание?

Поведението на ДПС също предизвиква въпроси. При откриването на новата парламентарна сесия на 4 септември лидерът на партията Лютфи Местан съвсем не засвидетелства пълна и безусловна подкрепа на кабинета Орешарски.

“Животът на кабинет ще зависи от неговата социална роля”, каза той.

И още една ключова фраза адресирана лично към Борисов: „Да не съучастваме в делегитимирането на партийната система, защото нищо по-добро не е измислено… Готови ли сте да превърнем в принцип правото на всеки неуспял политически субект чрез протести да сменя правителства?”

Поне аз чета това така: И вие, и ние сме успели политически субекти – партии, които заедно седят в парламента и срещу които улицата протестира. Следователно имаме общи интереси спрямо неуспелите. Те са вашите противници, а не ние.

Да, Местан, развява папка със “скандални назначения” на калинки по времето на ГЕРБ. Борисов му отвръща, че по-добре “калинки”, отколкото “криминалинки”. Димна завеса за пред публиката. Какво може да излезе от разследване на “калинка”? Нима е престъпление да си тъп? Или неук? Ако беше така, затворите щяха да се пукат по шевовете.

ДПС вижда демоскопските данни за популярността на сегашното правителство и разбира, че то всеки ден яде от рейтинга на движението. Рисковано е да събори кабинета. Рисковано е обаче и дълго да го крепи.

Според участници в партийните задкулисия, Борисов е употребил много от таланта си в общуването да ухажва Реформаторския блок като цяло и отделни лидери в него. Не намерил обаче взаимност. Твърди се, че наскоро е заявил в тесен кръг, че те вече не му трябват, защото направил сделка с ДПС.

По какво ДПС се отличава от всички останали партии? По това, че тя никога досега не е “зазиждала врати” и не е горила мостове към никого. (С изключение може би на “Атака”, с която е в симбиоза. “Едната мие другата” под формата на “едната бие другата”).

Ако другите са праволинейни (особено изчезващата “автентична десница”), ДПС е партията на завоите. Затова все са във властта.

Не знам дали съм прав, но ми се струва, че българските турци не се гнусят от лавиранията на върхушката им между останалите партии. Те обаче имат остатъчен страх от това само българи да държат властта и прощават на лидерите си всичко, стига да останат в нея.

Говори се, че сега се готвели за “десен завой”. Особено след пререканията с левицата за това кой всъщност е предложил Пеевски.

Преди евентуалния завой остават поне две неизвестни – кога, по какъв повод и кой ще дръпне щепсела на изкуственото дишане на кабинета Орешарски и какво ще направи прокуратурата със знаковите дела от изтеклото лято.

 

 

Leave a comment

1 Comment

  1. Авторът работи за “Труд”, и това обяснява малкото внимание, което обръща на фактите. Изразът “ДПС вижда демоскопските данни за популярността на сегашното правителство и разбира, че то всеки ден яде от рейтинга на движението” се крепи на… нищо. НИто сега, нито преди в историята на ДПС учаестието им в което и да е бандитско мнозинство – от крепящото Любен Беров до днешното, заедно с Атака, не е повлиявало на електоралната им подкрепа.
    Изненадан съм, че авторът дори не споменава за негативите, които подобна “коалиция” би донесла на ГЕРБ и лично на Борисов. Той ще погребе собствената си партия. Ще изчисти БСП от налепите на тази безумна коалиция с ДПС и Атака, и след три години или по-рано те ще могат да претендират, че не са единствените, които се коалират с Доган.
    Аз пък мисля, че г-н Желев е от мнозината поръчкови писачи, които пощуряват публиката с подобни “анализи” и се опитват да отклонят погледа и обонянието от очевидните, смърдящи факти, които се случват току-пред нас. Не в главите на пишман-журналистите.

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *