Анализ за немското канцлерство препоръчва "изолиране и дисциплиниране" на България

“Преживяваме опасен опит за връщане назад, който изисква решителна европейска реакция”. Това твърди поверителен анализ на положението в България предназначен за немското канцлерство, който носи дата четири дни пред съвместното изявление посланиците на Германия и Франция у нас от 8 юли.

Немски дипломат потвърди автентичността на документа, с копие от който този блог разполага. По думите на източника изводите и препоръките в текста вещаят сериозни проблеми за България в отношенията с европейските ѝ партньори.

Текстът изрично препоръчва мерки за “изолиране и дисциплиниране” на страната.

Анализът характеризира действията на новата власт като roll-back – термин означаващ силово връщане на развитията към предишно статукво.

Според него у нас то е в интерес на Русия и във вреда на евро-атлантическата общност и доверието в нея. Тя “не е изчислила съпътстващите вреди” от промените в България, особено персоналните, сочи анализът.

Според него от подкрепата на европейските партньори се нуждае президентът Росен Плевнелиев, който изразява интересите на гражданското общество срещу олигархията.

Документът припомня, че най-чувствителната точка за натиск върху българското правителство са еврофондовете. Той препоръчва по-взискателна и подробна оценка на българските проекти в рамките на европейските оперативни програми както и задълбочен преглед на защитата на конуренцията в България.

Според анализа кабинетът на Пламен Орешарски е дирижиран от бивши структури на Държавна сигурност и се крепи на кворума осигуряван от “ултранационалистическата и расистка партия “Атака”.

“Обезпокояващи са множество назначения в полза на антиевропейски и антиевроатлантически сили на ключови позиции не само във външното министерство, но също и в Министерския съвет”, пише в анализа.

Той определя като “тревожно поведение на отказ” на правителството, което позволява олигархичните кръгове да си направят “държава в държавата” в разрез с основните европейски принципи и ценности.

“Това особено важи за областите на правосъдието и вътрешните работи и за борбата с корупцията и организираната престъпност”, пише в документа. Според него тази политика образува “опасна смес” с “целенасочените провокации” на лидера на “Атака” Волен Сидеров.

Като конкретни причини за тревога анализът изброява “опасният потенциал за ескалация” на напрежението, който съдържа поведението на Сидеров – обидите му към демонстрантите, влизането в парламента с пистолет и палка.

“Възмутителни назначения показват ясен курс в полза на проруски кръгове, свързани със старата Държавна сигурност и техните олигархични мрежи”, пише в доклада.

Като примери се изброяват номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, назначаването на дипломата с ДС досие Георги Димитров за постоянен секретар във външно министерство, бившият кадър на СИК Иван Иванов, който беше за няколко часа зам. министър на вътрешните работи.

Специално внимание е отделено на монопола на Нова българска медийна група (НБМГ) на Делян Пеевски и Ирена Кръстева и връзката му с Корпоративна търговска банка на Цветав Василев.

“България е в дълбока криза на държавата”, се казва в анализа. Той се позовава на липсата на какъвто и да е диалог между ГЕРБ и управляващите.

Надеждите за подмладяване и реформа на БСП са излъгани и са се потвърждава преобладаващото влияние на олигархичните кръгове в социалистическата партия, се посочва в текста.

Той определя усилията за реформи в правосъдието и вътрешните работи като “трън в очите” на новата власт и констатира, че промените се извършват “нагло”, за да покажат, че Европа е безсилна да се намеси.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *