Те не знаят, че правят възродителен процес

…и че махалото ще се върне. И ще се върне толкова по-силно, колкото по-далече го изтикат сега в ентусиазма си.

Те няма да питат българите. WTF are they? Българите? Какво знаят те за демокрацията?

Само че това, което сега става в целия демократичен свят с преименуванията на градове, институции, улици, с разрушаването на паметници на “расисти” е вид “възродителен процес”.

Те не си спомнят какво е “възродителен процес” (БТА навремето май го преведоха като regeneration process, т.е. процес на регенериране – генериран си турчин и те регенерират в българин, като автомобилна гума).

Дано поне по-възрастните от тях си спомнят как осъждаха България за него. И с право – това беше процесът на преименуването на българските турци, т.е. срамно и драстично нарушение на човешки права и свободи.

Моля някой да ми обясни с думи прости по какво се отличава от него това да преименуваш университетска сграда, която десетилетия е носила името на Уилям Гладстон или военна база, която е била именувана на генерал от Гражданската война в САЩ?

Някои смятат, че тази война е била за правата на чернокожите, но други смятат, че тя е била за правата на щатите. В полза и на двете версии има достатъчно исторически факти. И двете тези са се сблъсквали по време на самата война.

Едно за нея е безспорно – тя окончателно превръща сбора от бивши колонии в нация, защото Войната за независимост и конституцията не довършват този процес.

Днес някой е решил да предефинира американската нация, да я регенерира, като просто изтрие едната теза, защото политическата конюнктура изтиква напред другата.

И прави това в името на “включващото” разбиране за историята. В името на включването те изключват от там, където винаги си бил – например с помощта на чук и стоманени въжета. И как си мислите, че биха реагирали изключените?

Ами да го прочетат в собствената си история: С Ku Klux Klan. Ако имат време, да го прочетат и в европейската – с нацизъм. Или в Българската – с 9 юни 1923 г.

Сцените щяха да бъдат комични, ако не бяха трагични. Протестър ликува, че пада статуя на конфедеративния президент Джеферсън Дейвис. Но за зла врага, тя се стоварва върху главата на протестъра и той е откаран в болницата в безсъзнание.

Новозеландският град Хамилтън маха статуята на Джон Хамилтън, британския офицер, чието име носи и който през 19 в. е убил 2000 маори.

Добре, статуята пада, защото оскърбява чувствата на маорите. А с името на града какво правят? То си остава паметник неръкотворен на убиеца на техните предци (не съм сигурен, че новозеландските възродители са чели Пушкин). Сигурно има и други причини и градът да носи името на този британски полковник.

Black Lives Matter все повече на напомня за Mau Mauing the Flak Catchers на Том Улф.

Това не е справедливост. Това е отмъщение. И то има изгледи за реципрочност и безкрайност.

Германските Зелени пък искат друг “възродителен процес” – да регенерират конституцията на страната от 1949 г., за да заличат от нея думата “раса”, пише Франс прес. Тя отразявала “расовото и биологично схващане за човешките същества”, наследено от 19-и век, което вече било остаряло. Значи, долу биологията! Тя ни пречи да живеем достойно…

Защо ли се сещам за Сталин, който беше забранил социологията. И тя нещо пречеше.

Струва ми се обаче, че когато естествените науки започнат да пречат на обществените, проблемът е в обществените. И в идеологиите и политиките, които се обосновават с тях.

В регенерационните си усилия германските Зелени имат подкрепата на крайната левица и на либералите (т.нар. Свободни демократи)и на социалдемократите (коалиционни партньори на консервативния блок на канцлерката Ангела Меркел).

Спорът е отдавнашен и левицата, в най-широкия смисъл на думата, отдавна се бори да изгони думата “раса” от конституцията. Щом там не пише, че има раси, значи те не съществуват. А щом не съществуват, значи няма и расови проблеми.

То било лесно, бе! Как не сме се сетили по-рано? Също като у Дарио Фо (“Няма да платим, няма да платим”): Щом нещо/някой не го пише в официален документ, значи го няма. Ама, имало го в живота…Е..м ти живота…

Това очевидно безумие поднася на тепсия на крайната десница ролята на единствена носителка на здравия разум.

Някои твърдят, че смъртта на Джордж Флойд, само е усилила дебата, който в САЩ се водел от години за други факти и личности от живота като например ролята на Христофор Колумб, конфедеративните лидери и военни, за Марк Твен и Нели Харпър Лий и техните книги.

Оказва се, че в нашумелия напоследък щат Минесота “Приключенията на Хъкълбери Фин” и “Да убиеш присмехулник” са били свалени от училищните програми, защото в тях имало герои расисти, които използват расистки език. Интересно, какви да бъдат героите и как да говорят, ако авторите описват именно расистите реалности в Дълбокия Юг?

Това, че една глупост се обсъжда отдавна и дори води до решения, не я прави умна, нито значи, че трябва да спрем да се удивляваме от нея.

Нека в Минесота не учат Марк Твен и Нели Харпър Лий. Нека дори да не ги четат, макар да са ги оставили в училищните библиотеки. В България (надявам се) ще продължим да ги четем и да ги учим. Защото те отдавна не принадлежат само на Америка. И защото знаем до какво водят забраните и преименуванията. Независимо от цвета си.

П.П: В коментар за спирането на спечелилия 10 Оскара филм “Отнесени от вихъра” (1939 г.) от платформата НВО днес испанският в. “Мундо” пише:

“Възползвайки се от мълчанието на хората с умерени възгледи и от страха от скандал, какъвто могат да предизвикат добре организирани радикални организации, сред нас плъзва ново мракобесие. Подобно на радикалния ислям, то насочва фетвите си срещу всяка културна или артистична проява, която дръзне да не се съгласи с догмата. И не се задоволява да упражни фанатичната си цензура върху настоящето, а я проектира върху миналото, опитвайки се да филтрира историята през тесногръдите критерии на постмодерния активизъм. Това е често срещана практика във всяка форма на тоталитаризъм, независимо дали става дума за религиозна теокрация или политическа диктатура като нацизма или комунизма. Тази нова цензура не произтича от сблъсък на култури, а се използва от западната цивилизация срещу западната цивилизация. И ако продължи така, тя ще сложи край на западната цивилизация“.

(Подчертаванията са мои. В.Ж.)

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *