Пак Брюксел брани ромите ни от Франция. София си трае

Сега ще кажа нещо много непопулярно: Да живеят българските и румънските роми!

Да живеят, защото предизвикаха рядко събитие – френски социалистически министър да говори като твърдолинеен националист и ксенофоб.

Министърът е на вътрешните работи Манюел Валс, който в телевизионно интервю заяви: “Ние не сме призвани да приемем цялата мизерия на света…Ромите са призвани да се върнат в Румъния, или в България”.

Не особено Wedding Party Dresses елегантен начин да се каже: Циганските махали на Европа са България и Румъния и циганите им да се прибират в тях.

Валс се закани да премахва ромски биваци, защото начинът на живот на обитателите им е “екстремно различен” от френския.

Когато преди три години вътрешният министър на десницата Брис Ортфьо (нещо като френския Цветан Цветанов) се опита да направи същото с тайно окръжно, Валс беше сред най-яростните му критици.

“Все още се страхуваме от циганина, който краде кокошки,” каза тогава социалистът. “Това не бива да се експлоатира”.

Той настояваше, че мерките на Ортфьо, един от най-близките хора на тогавашния президент Никола Саркози, с нищо не допринасят за националната сигурност.

И “Хъфингтън пост” днес не пропусна да напомни на Валс за еволюцията на възгледите му. Лявоцентристкият “Монд” нарече изявлението му “най-грубата му грешка”. Дясната опозиция не изпусна да го подиграе, че е иззел най-популистката ѝ реторика.

Заради злополучното окръжно на Ортфьо тогава Франция си навлече унизителна процедура за нарушение на европейското законодателство от Брюксел.

Днес Европейската комисия ѝ припомни, че пак си проси процедура и че тя сама и доброволно е поела точно толкова задължения да интегрира пребиваващите на територията ѝ европейски роми, колкото и страните на техния произход.

Че ромите са равни с всички останали европейски граждани в правото си на свободно движение и пребиваване в целия ЕС.

И че за приобщаването им бюджетът на ЕС е отделил 50 милиарда евро, които са на разположение на държавите-членки, включително на Франция.

Всички скочиха в защита на европейските права на българските и румънските роми с изключение на техните правителства.

Ни вопъл, ни стон от София. Тя е заета с по-важни неща от своите граждани. През 2010 г. тогавашният министър на вътрешните работи Николай Младенов положи много усилия да оправдае опитите на Франция да депортира свободно движещите се в нея български роми.

Тогава пак ги защити не тяхната родина, а еврокомисарката от Люксембург Вивиан Рединг, навличайки си почти истеричния гняв на Саркози.

Завидна последователност има и във френската, и в българската политика спрямо ромите – тя е все тая, независимо кой е на власт.

Какво всъщност се случва днес?

Французите започват да усещат на свой гръб какво им е на българите около “Столипиново”, “Факултета”, “Комлука”.

Това “риалити” ги кара с ужас да осъзнаят, че от български и румънски, унгарски и словашки ромският въпрос е станал европейски. При това – с тяхното съгласие бившите соц-страни страни да се присъединят към ЕС.

Президентът Франсоа Оланд и правителството му не успяват да извадят страната от кризата на публичните финанси и конкурентоспособността. Популярността на Оланд отбелязва исторически ниски за френското президентство равнища – една четвърт от избирателите го харесват, а три четвърти – не.

В такава обстановка трябват враг и популярна риторика срещу него. И Рединг днес им го каза направо: “Всеки път, когато не ни се говори за важните неща като бюджета и дълговете, някой открива ромите”.

Във Франция живеят между 15 000 и 20 000 от 12-те милиона роми на Европа, според данни цитирани днес в “Монд”. Те са капка в морето в сравнение със 7,2-та милиона имигранти (11,1% от френското население), от които 5,1 милиона (7,8% ) са от страни извън ЕС, основно от Африка по данни на Евростат от 2010 г.

Всеки, който е бил в Париж, знае за арабските и африканските гета, за периодичните бунтове в тях и епичните битки с полицията, за блокадата от съмнителни тъмнокожи амбулантни търговци в подножието на Монамартр, за “крупиетата” на “тука има, тука нема” там, че и по “Шанз Елизе”. Трябва много наглост на този фон да сочиш българските и румънските роми като проблем.

Ако България и Румъния направят на ромите си това, което иска Валс, Франция първа ще заплаче в Съвета на ЕС, че нарушават човешките права и ще поиска санкции срещу двете страни.
Когато обаче тя го прави, очаква другите да си траят. И що се отнася до нашата държава-членка, успява.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *