Опорни точки за Украйна - II

Малко опорни точки за падналия в Украйна малайзийски самолет:

Конфликтът със сепаратистите в Източна Украйна престава да е “локален” и с “ниска интензивност”. И ще бъде третиран като заплаха за международната сигурност. Това е втори максимум в кризата сравним с анексията на Крим.

Business as usual в отношенията между Запада и Русия вече е невъзможен – независимо какво ще покаже разследването. Британският премиер Дейвид Камерън и холандският му колега Марк Рюте днес поискаха Европа основно да преоцени отношенията си с Русия. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че руският президент Владимир Путин има последен шанс да озапти сепаратистите в Източна Украйна.

На Европа предстои да си назначи нов “външен министър”. Не мисля, че на фона на тези събития смятаната сега за фаворитка Федерика Могерини, външен министър на Италия, ще събере консенсус в Европейския съвет. Тя няма опита да се оправя с такива ситуации. На ЕС не му трябва втора Катрин Ащън. Освен това Италия се заиграва с Путин и е за неговия “Южен поток”.

Европа ще загуби много доверие, ако заради политическа сделка – председателят на комисията десен, а върховният представител ляв – даде сега този пост на Италия.

Камерън веднъж го надвиха в Европейския съвет за кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за шеф на Еврокомисията. Не вярвам да се даде втори път. И сега ще има повече съюзници от унгарския премиер Виктор Орбан.

Европейският парламент, който много настоява на дела си от властта в Европа и в частност – във външната й политика – излезе във ваканция. Нормалното е да се събере на извънредна сесия и да обсъди кризата в Украйна. Но няма катаклизъм, който да може да наруши ваканцията на евродепутатите. Затова една от тях с право ги сравни с крави, които наблюдават събитията като преминаващ край тях влак.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *