Има ли България африканска политика?

А трябва ли да има? Това е въпрос за размисъл. Днес Комисията публикува съобщение под заглавие “Към всеобхватна стратегия за Африка”. Това е най-младият и най-бързо развиващият се континент. Не напразно Китай, Русия и Турция търсят все по-масивно присъствие тук. В Африка е най-бързо растящата средна класа в света, посочва в съобщението си Комисията. Шест от десетте най-бързо растящи икономики също са тук. Тридесет африкански страни са страни със среден и висок доход.

В севера на Буркина Фасо, близо да границата с Мали. Снимки авторът

За Европа Африка е интересна с демографския си потенциал, възобновяемата енергия с ниска себестойност, с природните си ресурси, включително – на редкоземни елементи, заради които китайците и руснаците са тук. В същото време Африка е континентът на 36-те най-крехки държави в света. Близо 40% от 1-милиардното ѝ население живее под прага на бедността. Конфликтите, диктатурите, радикалният ислям и тероризмът, лошото управление, гладът, епидемиите, разрушаването на природната среда спират развитието и обуславят нарастващи миграционни потоци към Европа.

В Сахел се редуват суша и наводнения. От тях следва хроничен глад. Недохранване в първите 2 години от развитието на човека води до умствена изостаналост. От нея са заплашени 40% от населението в този пояс на юг от Сахара и на север от екваториална Африка. Мизерията съжителства с добив на злато, започнал тук още през 16-и век. Цялата тази картина е благодатна форма за проникване на джихадизма.

Съобщението набелязва пет възможти партньорства между ЕС и Африка: за зелен преход и енергиен достъп; за цифрова трансформация; за устойчиви растеж и заетост; за мир и (добро) управление; за миграция и мобилност.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *