Защо е важно, че Украйна ще получи западни танкове

Краткияет отговор е: защото това променя съществено съотношението на силите на бойното поле.

Решението свидетелства, че съюзниците от НАТО постепенно предоляват страха си да не предизвикат крайна реакция от страна на Русия.

Досега Украйна получаваше от членките на западния съюз оръжия, с които може главно да се защитава. Модерните танкове обаче ѝ дават сила да настъпва. Без тях мащабна контранастъпателна операция е невъзможна.

Натовските танкове съществено превъзхождат руските и действително могат да помогнат на Украйна да обърне бойните действия в своя полза.

Русия загуби много от модерните си танкове благодарение на противотанковите средства, артилерията и дроновете, които украинците получават от държави в НАТО. Свидетелство за това е, че тя посегна към резервите от старите Т-62.

Киев отдавна настоява за Leopard, но Германия се въздържа, изтъквайки различни причини – че украинците трябва да бъдат обучени да си служат с тях, да бъде осигурена техническа поддръжка, че Германия трябва да поддържа собствените си отбранителни способности.

Със същите обяснения и САЩ отказваха да пратят от своите М1 Abrams на Киев. Главната задръжка обаче беше политическа – че е трудно да се предвиди какво ще направи Владимир Путин, ако украинците се видят готови за мащабно контранастъпление, ако разбият войските му и ги изтласкат от земята си.

Затова досега съюзниците от НАТО предпочитаха да плащат за ремонта на украинска бронирана техника от съветски образец или за изпращането ѝ от резервите на бившите членки на Варшавския договор. Очевидно тези задръжки вече са преодолени.

Това не изключва през изминалите месеци действителните технически въпроси по предоставянето на западна бронирана техника да са били решавани, без за това да се шуми. Украински военни се обучават в Западна Европа, Великобритания, САЩ. Германска военно-ремонтна база беше изградена в Словакия, която граничи с Украйна.

Предоставянето на танкове е етап в западната военна помощ за Киев, който отваря пътя към следващото ниво – бойната авиация.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *