#ЗАЕДНО е лозунгът на новото ОФ

Сговорна дружина слепи ги ражда

Един нов лозунг броди из България – #ЗАЕДНО. Това е лозунгът на новия “Отечествен фронт”, който олицетворява общата цел на участниците в него – да свалят правителството и главния прокурор.

Не бива да се учудваме, ако един ден видим тази дума като име на политическо обединение. Дали се е появила спонтанно в революционния кипеж или е измислена в кабинет, не е ясно, както не е ясен и произходът на коронавируса.

Ако #ОСТАВКА обозначава целта на протестите и отговаря на въпроса “какво?”, #ЗАЕДНО посочва средството и адресира въпроса “как?” Известно е, че никоя от групите, които искат друго правителство и друг главен прокурор, не може да го постигне самостоятелно, чрез обичайния политически процес – на редовни избори.

#ЗАЕДНО внушава единство в името на цел, заради която различията могат да бъдат пренебрегнати. Този лозунг е синоним на “историческия компромис”, с който някогашният Реформаторски блок влезе в правителството на ГЕРБ и после съжаляваше за това.

Разликата днес е, че тези, които искат да употребят протестиращите са други. На първо място това е президентът Румен Радев, който непрекъснато ги окуражава и се изживява като обединител на “народа” срещу омразна и делегитимирана власт. На второ място това е БСП, за която сондажите сочат песимистични изборни перспективи. На трето място това са разнообразни малки групи с несъмнени политически амбиции и съмнителни електорални възможности – Мая Манолова, Слави Трифонов, АБВ, “Възраждане”.

“Демократична България” се опитва да се разграничи от тях, но не може да спре лозунга, включително на своите протести и в социалните мрежи. Не може да отрече и очевидния факт, че извън новото ОФ собственото ѝ тегло е несъразмерно на амбициите ѝ да свика Велико народно събрание и да промени конституцията. “Демократична България” е нетният донор в новия “Отечествен фронт” срещу ГЕРБ. Тя осигурява обществената енергия, запалена от справедлив гняв. Всички останали са нетни бенефициенти, които се опитват да го яхнат с благородната думичка #ЗАЕДНО, но с цели, съвсем различни от тези на “Демократична България” – да станат новите партньори на Ахмед Доган в управлението на страната. И той обича тази дума – “заедност”. И си трае.

Както е казал незнайният постфолклорен автор, сговорна дружина слепи ги ражда.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *