Гърция или разликата между демократичен и верен избор

Гръцката криза, която е и европейска, се приближава към поредната си кулминация. Ето някои текущи уроци от нея.

Първия ще го пропусна. Той е за това колко е важно да си разумен, дисциплиниран и конкурентоспособен. Ако искате подробности, наберете в “Гугъл”: “Бойко Борисов за маастрихтските критерии“. Там пише всичко с думи  прости.

Вторият е, че трябва да се прави разлика между демократичен избор и верен избор. Котленският абаджия бай Гичо от романа на Милен Русков “Възвишение” казва: “вишегласието, това оръдие на простотията”. Правителството на СИРИЗА е типичен пример за демократично направен неверен избор. Избирателите му започват да разбират защо. СИРИЗА беше избор на сърцето. Това беше революция срещу здравия разум. Горчивите ѝ плодове идват само половин година по-късно. Избраните са принудени да признаят, че не могат да изпълнят обещанията си и се опитват да се измъкнат със свикването на нови избори. Те обаче нито биха превърнали дълга на страната им в устойчив, нито биха довели до растеж, нито биха направили обяда безплатен. Най-много да направят излизането на Гърция от еврото неизбежно. По-вероятно все още ми изглежда крахът на илюзията СИРИЗА, също по начин най-демократичен, да доведе навреме на власт други, които ще запазят членството на страната в Еврозоната. И заради една лява илюзия няма да разклащат цяла Европа.

Третият е, че колкото повече расте един финансов проблем, толкова по-малък е шансът той да остане само финансов. Гръцкият дългов проблем днес е политическа дилема: да остане ли страната в Европа, да изпусне ли Европа своя членка? Той е и геополитически: ако Гърция излезе, кой влиза в нея? Засега е ясно, че Русия влиза с тръба.

Четвъртият е, че след Гърция да се говори за Европа на една скорост е демагогия. Има страни, които отговарят на определени критерии и такива, които не отговарят. Те не могат да са “в една лодка”, защото не е възможно гръцкият край на тази лодка да е потънал, а германският да плава с пълен напред. Следователно лодките стават най-малко две и плановете за това вече са публични. В коя от тях иска да е България?

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *