Гърция - учебник по комунизъм

Гърция е жив учебник по комунизъм. Днес – от сектантския му период. Опозицията (“Потами” и ПАСОК) декларират, че биха подкрепили Ципрас за всяка сделка с кредиторите, стига страната да остане в Еврозоната. Част от партията му, СИРИЗА, не би гласувала за някои от възможните компромиси. Той обаче отказва помощ от опозицията. Иска споразумение, което би получило пълна подкрепа от неговата партия. И това нарича национално отговорна позиция, отстояваща “достойнството на народа и държавния суверенитет”. Заради единството на парламентарната си група, т.е. заради властта си, ще хвърли Гърция на кучетата. Звучи ли ви познато?

Juncker and Tsipras 3 June 2015 VIP corner

Гръцкият премиер Алексис Ципрас (вляво) и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, докато все още си говореха преди няколко дни. Снимка Европейска комисия.

И други детайли от днес: В реч пред парламентарната си група Ципрас току-що обяви, че “истинските преговори започват сега” (когато цяла Европа смята, че те са свършили с неуспех) – друга черта на комунизма, отказ от връзка с действителността. Търси си виновници – “хвърлихме се веднага в битка в минно поле, което беше подготвило за нас предишното правителство”. Исканията на кредиторите (които два пъти за сметка на данъкоплатците си спасяваха Гърция от фалит) имали “политическа цел” и тя била да бъде унижено не само правителството, но “целия народ”. Също комунистическа привичка – да се говори от името на народа, макар да се те избрали 36% от него. Дори с бонуса, който в Гърция получава класиралата се първа партия, СИРИЗА не получи обикновено мнозинство на изборите на 25 януари и ѝ трябваше коалиция с дясната еврофобска формация на “Независимите гърци”. (Тук позабравиха малко за лявата си идеология и принципи). Европейската централна банка пък, която поддържа с ликвидната си подкрепа гръцките банки над водата, Ципрас обвини в политика на “финансово задушаване”. ЕЦБ е изсипала в трезорите на страната, откъдето гърците теглят по €200-250 милиона на ден €118 милиарда тази година, два пъти повече от миналата и 66% от БВП на страната. Няма по-високо съотношение в цялата Еврозона. Пак комунизъм – този път в наглостта. Междувременно спредовете по уязвимите дългове в Еврозоната пак започнаха да се надуват както през 2012 година, акциите на европейските фондови борси паднаха до най-ниските си от февруари насам нива. Днес в Атина е левият австрийски канцлер Вернер Файман, когото Юнкер е помолил да се опита да вразуми гръцкия премиер.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *