Станишев в контранастъпление: Съдят ме като деловодител на фона на тефтерчетата

Войнствен Станишев в контранастъпление. След месеци мълчание, откакто БСП и българската политика го изхвърлиха, той демонстрира самочувствие в европейската и май прави заявка за реванш. Ще се кандидатира за втори мандат начело на ПЕС. При това с номинация от БСП. Сравнява делото срещу него за изгубените секретни документи с делото срещу Филип Златанов за тефтерчетата и пита като един Ленин: “На кого е изгодно?” Посочва, че не той, а Бойко Борисов не успя четири години да направи двупосочните газови връзки между България и съседите й. Това може да предизвика остри реакции. Но за малко направете крачка назад, пребройте до десет и отговорете честно: Вярно ли е фактически това, което казва? Ето го.

IMG_3668[1]
Сергей Станишев. Снимка: Веселин Желев

За изгубените папки:

“Това дело има голяма политическа окраска. Спомняте си как възникна то, буквално с лична резолюция на г-н [Бойко-б.а.] Борисов,министър-председател до главния прокурор, с едни документи, които бяха внесени при него от Алексей Петров като съвестен гражданин и т.н. Между другото,точно по тези документи има дадени свидетелски показания, че аз като министър-председател съм ги предал на ДАНС. Те всъщност оттам изчезват. Но аз имам много ясна позиция. Два пъти съм се отказвал от имунитета си в българския парламент. В предишния и в по-предишния парламент. И съм написал писмо, както знаете, и до президента на Европейския парламент този въпрос да бъде разгледан и приключен максимално бързо, защото на мене ми трябва справедливо правосъдие. Аз искам този въпрос да бъде приключен и решен чрез българския съд”.

За тефтерчетата:

“За казуса с тефтерчетата нещата са твърде очевадни. Винаги задавайте въпроса: Кой има интерес? Сигурно хора, чиито инициали са в тефтерчетата…То е абсурдна работа такова веществено доказателство да се разнася в кола, неорханяема, по случай който е обществен интерес. Направете сравнение. Мене ме съдят едни докумети, от които е минало шест години, вече мисля, че са изтекли. Нищо не е излязло в публичното пространство. Никакво вреда не е нанесена на сигурността на държавата. Съдят бивш министър-председател като деловодител. Директно ви казвам. Което няма как да не е по политически причини. Да бъде накърнен моят авторитет и т.н. И наред с това, случва се такова нещо, всичко е окей. Ами, какво да ви кажа повече? То е ясно.

За газовата зависимост от Русия:

“През 2009 година, когато преживяхме енергийната криза, България беше най-пострадала. Двеста милиона евро загуби за две седмици и голяма мъка за правителството и за всяка власт, най-вече местната – как да отопляваме детски градини, училища, болници и всичко. Тогава беше заявено, ето, сега интерконектори започваме да правим мощно на европейско ниво и от 2009 до 2014 година, за съжаление, за България ситуацията не е променена. Има сега един почти приключен интерконектор в Румъния, който обаче не решава цялостно въпроса. И връзката на Димитровград с гръцката система не е направена. Това важи и на европейско ниво. И сега пак говорим, нали, как ще станем по-независими…Факт е, че голямото забавяне по този въпрос стана по времето на правителството на ГЕРБ. Това е факт. Парите бяха осигурени по време на моя мандат. През 2009 година, след тази криза, поставих въпроса на Европейски съвет, бяха осигурени пари оттогава. Давам ви един друг пример – “Набуко”. “Газпром”се смеят и казват: “Набуко” е опера. Аз винаги съм казвал: Не е така. “Набуко” е сериозен проект. Като премиер винаги съм казвал: За да бъде “Набуко” факт, трябва да се покаже политическа воля и да се осигури мостово финансиране от европейско ниво, за да видят частните инвеститори, че това има смисъл за се инвестира. Това, за съжаление, не се направи тогава. И “Набуко” не се случи. Въпреки, че аз към премиерът, който подписа споразумението за “Набуко” и България гледаше най-сериозно на него. И сега пак ми казват: Вие сте много зависими от руския газ. Ние ли сме виновни? Не, не сме ние виновни. Ние сме жертвата в дадения случай. И няма достатъчно европейски ангажимент по този въпрос, който за България е ключов”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *