Кунева: Няма да ни се размине за тефтерчетата

Меглена Кунева пак е в Брюксел. Този път – като вицепремиер по европейските въпроси. Тя обещава, че в можем да избегнем най-лошото в задаващия се евродоклад, ако Висшият съдебен съвет спешно избере председател на Върховния касационен съд и главен съдебен инспектор, а парламентът да приеме стратегията на правителството за съдебна реформа. Уверява още, че ще изкара България от европейския механизъм за наблюдение върху правосъдието и вътрешните работи и ще я вкара в Шенген, когато българинът каже, че е доволен от правосъдието си. Вижте някои от отговорите й на журналистите днес:

За евронаблюдението:

“Това че, толкова години не успяхме да изберем съдебен инспектор, промени ли докладите? Прочетете го, написано е вътре – промени ги. Промени ли оценката това, че не можахме да изберем председател на ВКС, докато минат изборите? Промени я. Събития като тефтерчета, невъзможност да се направи избор, променят докладите. Факт. Ние си ги пишем докладите”.

“Когато покажем резултати … при достатъчна стабилност и достатъчно политическа воля, можем да се освободим от този механизъм, който тегне над икономиката ни. Ако имаме аргументи, ще успея да убедя нашите партньори, че България е направила достатъчно”.

“Съзнавам, че сме дали храна за лоши констатации, съзнавам, че тези констатации се базират на твърди факти… В момента, в който българските граждани кажат, че са доволни от правосъдието и са доволни от сигурността, аз ви гарантирам, че на следващия ден ще направя така, че мониторингът да падне”.

За Шенген и ЗА правосъдието

“За нас това, че няма сигурност, означава по-малко инвестиции. Аз ви гарантирам, че ако влезем в Шенген, точно заради това ще има покачване на брутния вътрешен продукт. Аз ви гарантирам, че ако механизмът падне, защото ние сме си го заслужили, защото сме го изработили, това ще доведе до повишаване на инвестициите…Трябва да започнем да мерим правосъдието, сигурността през икономическия ръст, ако щете и през работните места”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *