ДПС: "Полезно е за България ГЕРБ да са в опозиция"

Предлагам ви без редакция днешните коментари на лидера на ДПС Лютфи Местан в Брюксел по актуалната политическа обстановка в България:

По твърденията за коалиция с ГЕРБ:

“Искам категорично да опровергая хипотезите за каквито и да е разговори, за каквито и да са нови конфигурации в рамките на 42-то Народно събрание. Твърдя, че в рамките на 42-то Народно събрание няма възможности за формиране на други мнозинства. Те биха били политически абсурдни, макар и формално количествено възможни. Т.е. са невъзможни. Собствено по отношение на ГЕРБ: Категоричната позиция на ДПС е, че ГЕРБ нанесе много тежки рани на демократичния организъм на страната, които трябва да бъдат излекувани. Това може да стане, единствено когато тази партия, ГЕРБ, не получи шанс за реванш. И е оздравително, полезно е за България и за българската демокрация ГЕРБ да е в опозиция. Смятам, че между ДПС и ГЕРБ вече стоят не просто политически, но и ценностни различия. Защото монолитната подкрепа за “Атака” от страна на ГЕРБ, имам предвид за мораториума, вече прояви освен политически и ценностни различия между ДПС и ГЕРБ. Съжалявам, че го правя от Брюксел, но искам да опровергая категорично всякакви предположения, хипотези за възможно преструктуриране на парламентарната конфигурация. Това е невъзможно и собствено Движението за права и свободи няма да участва в такъв процес. Смятаме, че кабинетът Орешарски трябва да получи своя шанс, достатъчно време, за да реализира програмата си. Стоим зад Пламен Орешарски и кабинета Орешарски. Получихме обаче много силни препоръки от г-н Греъм Уотсън, който иска да види три основни елемента в българската политика: Transparency, прозрачност, каза той. Второ – отчетност, отговорност за всеки участник във властта. Това е гражданският контрол – все либерални принципи. И трето – регулаторите – да не бъдат формално независими, а истински независими и ефективни регулатори. Нашите либерални партньори оказват силна подкрепа на движението за права и свободи, но същевременно те имат и своите очаквания от нас като партия да бъдем част от генераторите на политики, с които ще можем да преодолеем тежкото политическо наследство на ГЕРБ.”

За ГЕРБ и християндемокрацията

“Ако вие смятате, че може да се постави знак за равенство между ГЕРБ и християндемокрацията, бих казал: Горко за християндемократите от Европа. Едно е да имате претенция, че сте християндемократи, но, общо взето въпросът с партийната идентичност не е само въпрос на самооценка, на самоопределение или на заклинание, а на реална същност и на реално поведение. Аз мисля, че в своето реално и конкретно политическо поведение ГЕРБ въобще не се държат като християндемократи. Трудно ми е въобще да ги разположа върху триадата ляво-център-дясно. Това е толкова характерно точно за популистките партии. Смятам, че българската политика се нуждае от автентичен десен субект и един от проблемите е, че такъв така и не се роди. И това е огромният дефицит на българската политика. Ние имаме нужда от партньорство – както вляво, така и вдясно. Много е трудно партньорството на ДПС с популистки партии”.

За Христо Бисеров

“За съжаление, трябва да изчакаме, така както той поиска да е преценил времето и мястото, когато ще обяви строго личните си мотиви. Повтарям, дълбоко съм убеден, че мотивите, с които той по същество напуска политиката, не са политически. В това отношение му вярвам, че са строго лични, но няма как да ви кажа нещо, което не знам. Не пожела на този етап да сподели и с нас кои собствено са му личните причини. В едно мога само да ви уверя – каквито и да са мотивите, те нямат отношение към битността на му на член на Движението за права и свободи. Поне това чух от него и нямам основания да не вярвам. И затова занапред, когато разгръщате анализите си и продуцитерате хипотези, бих искал да се сетите и за тази ми категорична теза – че нищо сред мотивите, дори сред личните, не засята битността му на член на Движението за права и свободи. Така че в този акт няма политически мотив, нито оценка, пряка или косвена, за политиката на Движението за права и свободи. От тази оставка не могат да се правят и изводи за промяна в линията на Движението за права си свободи. Аз четох Вашия много интересен анализ. Естествено, докато нямате пълната информация, вие сте в правото си да разгръщате хипотези.Нали, разбирам го. И знам, че в момента посрещате с известно съмнение доколко съм искрен, но ви уверявам, да, искрен съм. Не зная какви са точно личните му мотиви, но съм сигурен, че те ще бъдат споделени съвсем скоро…Независимо, че мотивите на господин Бисеров не са политически а лични, те имат своята неизбежна, обективна политическа рефлексия върху Движението за права и свободи. Съзнавам това. То е неизбежно. За съжаление е наистина неизбежно. Т.е. стои извън политическата ни воля. Предполагам обаче, че скоро ще се убедите, че никакви икономически обвързаности не стоят зад това. Никой не е поискал оставката му и тя не е провокирана от когото и да било в Движението за права и свободи.”

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *