Даниел Митов: Русия да си гледа падащата рубла и да не дава съвети

IMG_20141117_131743

Даниел Митов. Снимка: Веселин Желев

Руският министър-председател Дмитрий Медведев плаши Украйна със статия в “Независимая газета” за участта на България в Европа. Опорните му точки поучават украинците как ЕС убива икономиката и благоденствието на обвързалите се с него бивши съветски сателити.

“След влизането на страната [България – б.а.] в ЕС през 2007 година за шест години безработицата се е увеличила от 6,9% до 11,8%. Чуждите инвестиции са намалели за същия период почти 9 пъти (от 9,051 милиарда евро до 1,092 милиарда евро). А нали тези страни с нищо не са по-лоши от Украйна, примерно са съпоставими по равнището на развитие и природно-климатичните условия”, пише Медведев.

Ето какво му отговори днес външният министър Даниел Митов, който участва в Съвет на министрите на външните работи на ЕС в Брюксел:

“Стана тенденция, и то неприятна, да ни се отправят критики оттам, откъдето, честно казано, не е редно да бъдат отправяни. Моят коментар е първо, че показаните данни са извадени от контекста на икономическото развитие на България и на света като цяло. До 2007 година, когато България стана членка на Европейския съюз, световната икономика имаше сериозен растеж и това нямаше как да не се отрази на България – както на нивото на безработица, така и на нивото на чуждестранни инвестиции. В края на 2007 година удари световната икономическа криза. В България тя навлезе малко по-късно – от 2009 година, но нямаше как да ни подмине. Тогава бяха засегнати много тежко строителният сектор, както и други сектори на икономиката ни. Безработицата нарасна глобално. Тя не е нараснала само в България и изобщо не е пряка функция на членството ни в ЕС. Същото важи и за чуждестранните инвестиции. Тогава започна оттегляне на чуждестранни инвестиции отвсякъде практически, защото при тази глобална икономическа криза – най-тежката от 30-те години на миналия век насам – нямаше как да се очаква да се случи нещо друго. Но това не е функция от българското членство в ЕС, по никакъв начин. Бяха засегнати безкрайно много държави нечленки на ЕС или на кавито и да е други икономически и политически алианси. Затова това е безкрайно манипулативно за пореден път… Аз ако бях на мястото на нашите критици, в момента бих бил много по-притеснен за състоянието на собствената им икономика, за отлива на чуждестранни инвестиции в момента оттам, за изолацията на тяхната икономика, за сриващата се валутна единица на тяхната държава, а не бих давал съвети нито на България, нито на Украйна, нито на която и да било друга държава как да се държат и какъв геополитически избор да правят. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна в усилията ѝ да извършва реформи и да върви по пътя към европейска интеграция…Ние сме поискали информация [от руската страна – б.а.] и сме получили уверение, че когато има такава, ще ни бъде предоставена официално. За момента обаче няма…Дали има кампания или не? На мене ми се иска да вярвам, че няма, защото ако се декларира приятелско отношение и ако искаме да водим някакъв диалог, не могат да се водят подобни кампании срещу България”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *