Даниел Митов за Русия, Украйна, Европа и България

Даниел Митов днес участва в първия си Съвет на министрите на външните работи на ЕС. Главните теми на дискусията бяха кризата в Украйна и нови санкции спрямо Русия. Ето най-важното от изявленията на министъра по тези въпроси:

IMG_20141117_131743 Даниел Митов говори пред журналисти в Брюксел по време на Съвет на външните министри на ЕС на 17 ноември 2014 г. Снимка: Веселин Желев

За българската политика към Русия

“Ние, разбира се, много обичаме термини като балансираност, балансирана външна политика, каквото и да значи това. Трябва да си даваме сметка, че принадлежим към определен свят. Това е западният свят. Ние години, десетилетия вече се борим да бъдем част от този свят, ние сме приели определени ценности, цялата ни държавност се гради на тях и в такива моменти трябва много ясно да си казваме къде стоим…Естествено, никой не изключва диалог с Русия…Трябва да умеем така да предефинираме отношенията си, така че да не влизаме в конфликт. България може да даде много в това отношение, трябва да сме много активни. Но трябва да казваме ясно къде стоим, защото в един момент, като не казваш, къде стоиш, приятелите ти започват да се съмняват…България също иска да се води диалог с Русия, никой не иска да отреже Русия от възможност за разговори и от възможност за решения. Но в същия момент отричането на очевидни неща, т.е. присъствието на руска военна техника и руска жива сила в източна Украйна ни дава поводи за огромни притеснения и създава недоверие…Често чуваме от руски официални лица, че Западът се опитва да налага някакви ценности, които са неприемливи за Русия. На което Русия има право, естествено. Но не сме чули, точно кои са тези ценности, не сме чули точно какво Русия предлага като ценности от другата страна”.

За положението в източна Украйна

“Засилените сигнали за това, че има още присъствие на руски военни и военна техника в Украйна не ни дава поводи за огромен оптимизъм. Съществува опасност от ескалация на конфликта и в този смисъл за момента се обсъжда разширяване на вече съществуващите сакнкции, т.е. включване на нови имена в забранителните списъци, специално свързани с т.нар. избори в Донецк и Луганск и хората, които подкрепят резултатите от т.нар. избори”.

За реформите в Украйна

“Всички отчитат факта, че Украинската политическа система е болна поради олигархични зависимости вътре в нея и точно това е един от големите акценти на всички колеги, включително и наш”, посочи външният министър. Той призова украинските власти веднага да се заемат с реформите: “Сега е моментът да го направят, защото сега украинското общество ще ги разбере. Те са болезнени рефори. Ние сме ги правили в България… Неведнъж декларираме пред нашите украински приятели, че сме готови да им помагаме в реформите. България има капацитета да им каже какво сме направили добре до момента и какво сме сбъркали”.

За европейската стратегия спрямо Русия

“Европейският съюз трябва да мисли в посока на това да си изгради цялостна стратегия и нова политика по отношение на Русияв. Няма как да останем в състояние на реактивност. Защото санкциите, откровено казано, са си реактивна мярка…Имаше прекалено голям оптимизъм, докъде води стратегията до момента”, каза Митов за доскоршните европейски отношения с Русия. “В един момент, като че ли беше неодооценен фактът, че ще се появи съпротива. Грузинската криза (2008 г. – б.а.) даде много индикации за това”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *