EС обявява военното крило на "Хизбулла" за терористична организация

Европейският съюз обяви днес военното крило на ливанската шиитска групировка “Хизбулла” за терористична организация, съобщи дипломат пожелал анонимност.

Политическото решение взеха външните министри на 28-те държави-членки, на среща в Брюксел.

За да влезе то в сила, страните трябва да приемат регламент, с който да вкарат “Хизбулла” в черния списък на ЕС на терористичните организации. Това се очаква да стане през идните седмици.

То би дало правно основание на Европа да замрази на своя територия парите на поддържаната от Иран групировка.

Министрите приеха специална декларация, че ЕС ще продължи диалога с всички политически партии в Ливан, т.е. включително и с “Хизбулла”, чието политическо крило е част от правителството на тази страна.

Документът трябва да успокои част от държавите, които се опасяваха, че поставянето на “Хизбулла” в черния списък може да дестабилизира Ливан.

В края на миналата седмица неговото правителство призова ЕС да се въздържи от мярката.

Великобритания, подкрепяна от Германия и Холандия, успя за месеци да постигне общо съгласие по трудното решение, променяйки дори въздържаната в началото позиция на Франция.

Главният аргумент на привържениците на санкциите е, че ЕС не бива да създава впечатление, че оставя безнаказан тероризма на негова територия.

В същото време в последните седмици те престанаха да сочат атентата в Бургас като главно основание Европа да накаже “Хизбулла” и започнаха да го интерпретират само като “един от доводите”.

Същата тежест придоби присъдата за подготовка на терористичен акт, която Кипър даде на човек свързан с организацията, както и ролята ѝ на страната на президента Башар Асад в сирийския конфликт.

При тази промяна на говоренето еволюира и позицията на България – “основателните съмнения”, че “Хизбулла” е зад взрива в Сарафово прераснаха в “нямаме никакво съмнение”, че тя го е организирала.

Страната ни се съгласи да подкрепи санкциите, стига ЕС да не я сочи като главна причина за тях.

След политическото решение обаче предстои по-трудното –  приложението му. На практика е трудно да се разграничат политическото от военното крило на “Хизбулла” – мощна организация с функциите на партия, социална и финансова мрежа и добре въоръжена военна групировка с униформени подразделения.

Риска от отмъщение носи не само България. Той съществува и за европейските страни, които имат свои контингенти в мироопазващите сили на ООН в Ливан.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *