300 думи: Хвана ли Британия каталунски вирус?

Борис Джонсън отказа да позволи нов шотландски референдум за независимост. Позова се на двустранния ангажимент от 2014 г. за в бъдеще такива допитвания да не бъдат по-често от веднъж на поколение.

 

Емил Димитров-Ревизоро е кандидат за министър на околната среда и водите на мястото на подалия оставка от ареста Нено Димов. Митничар, медийна звезда, борец за народни правдини, патриот и депутат. Facebook коментира промяната така


Иран се разкайва, че е свалил по погрешка украинския пътнически самолет. Президентът обещава наказания. Поиска специален съд да гледа делото. Правосъдието съобщава за неуточнен брой арести в разследването. И за 30 арестувани в продължаващите антиправителствени протести, които инцидентът предизвика.  Представители на Канада, Великобритания, Швеция, Украйна и Афганистан се срещат в четвъртък в Лондон да координират действията си. Ще търсят компенсации. Канадският премиер Джъстин Трюдо сочи САЩ като виновни за напрежението около Иран и твърди, че ако не беше тя, 57-те негови сънородници загинали в катастрофата щяха да са живи. Ирански аятолах заяви, че британският посланик, когото Техеран временно задържа, щял да има късмет, ако само го изгонят, а не го накълцат.

Китай и САЩ ще подпишат утре първи етап на споразумение, което да сложи край на 18-месечната им търговска война. САЩ се съгласяват да махнат етикета “валутен манипулатор” на Китай, съобщава Financial Times. А Китай приема да закупи допълнително американски промишлени стоки за $80 млрд. през идните две години, пише Reuters.

Либия не се оказа ниско висящ плод за Русия и Турция. Воюващите страни не подписаха проекта за примирие снощи в Москва и малко след това боевете бяха възобновени.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *