300 думи: Положението е сериозно - Хаменей изнася лично петъчната политинформация

Работите на управляващите в Иран май не вървят добре. За първи път от осем години върховният духовен лидер лично води петъчната молитва. Твърдолинейна проповед на аятолах Али Хаменей за сплотяване срещу външния враг на фона на продължаващи вътрешни протести срещу режима. Нарича Тръмп “клоун”, който подкрепя протестите, но е готов да забие “отровен кинжал” в гърба на иранците. Обещава революционните гврадейци да пренесат битката с врага (САЩ) зад граница. Нарича елитните сили “Кудс” “бойци без граници”. Хаменей (80 г.) е на върха на иранската властова пирамида от 1989 г. В предишната си петъчна проповед през февруари 2012 г. той нарече Израел “раков тумор”. Текущите ирански кризи включват: санкциите, протестите, смъртта на Солеймани, свалянето на украинския самолет и разпада на ядрената сделка.

Украинският премиер подаде оставка заради разпространен в интернет запис, в който той се подиграва на икономическите познания на президента. Последният нареди до две седмици да бъде установено  кой е неправил записа.

Ето защо ЕС се проваля в Либия. Докато Брюксел официално контактува само с международно признатото правителсво в Триполи начело с Файез ал Сарадж, отделни държави членки открито подкрепят командира на Либийската национална армия Халифа Хафтар, който се опитва да  го свали с бой. Днес Хафтар беше на приятелско посещение в Гърция. Турция праща войски в подкрепа на Сарадж.  И подписа с него меморандум за делимитация в източно Средиземно море, която Атина смята за незаконна, защото ощетява изключителната ѝ икономическа зона около Крит. Хафтар сам се хвали с военната и разузнавателна подкрепа, която получава от Франция. Днес близка до Кремъл агенция разпространи част от писмо на Хафтар до руския президент Владимир Путин, в което го нарича “мой скъп приятелю”.

Хафтар и Хаменей днес се борят за световна награда за наглост. Първият нарече себе си “пацифист”, вторият заяви, че бригадите “Кудс”, които сеят смърт в целия регион, са “хуманитарнa организация с човешки ценности”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *