300 думи: Борел се извини на Грети-те. Има защо

Тъкмо някои тук се зарадваха на реализма му, и главният дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел се извини на младите активисти в защита на климата в Европа, за които по-рано беше казал, че имат “синдрома на Грета” (Тунберг – б.а. ) и не си дават реална сметка какво трябва да жертват своето жизнено равнище, за да бъде ЕС нетно въглеродно неутрален през 2050 г.

“Тъкмо се връщам от пътуване до САЩ и искам да се извиня на всеки, който може да се е почувствал обиден от моето неуместно позоваване на важното младежко движение, борещо се против климатичните промени”, написа Борел в Туитър.

Накратко, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността, който е и зам.-председател на Европейската комисия, с коментарите си изкриви нейната генерална линия. Сега се наложи да се поправи и да се върне в нея. Зелената сделка е перлата в короната на приоритетите на председателката Урсула фон дер Лайен.
Извън лоялността, която дължи като член на тази Комисия, Борел има и друга причина да се извини на младежите, загрижени за бъдещето на планетата. Времето днес в Северозападна Европа и в Австралия показва недвусмислено техните основания. То 100% потвърждава прогнозите за драстични явления, които съпътстват глобалното затопляне. Ураганен вятър помете Британските острови, Франция, Германия, Бенелюкс Скандинавския полуостров. Дори помогна на самолет на “Бритиш еъруейз” да прелети с почти цял час по-бързо Атлантика. След пожарите в Австралия дойде потоп, който налага и евакуации на население.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *