Юнкер и Валс се обявяват за европейски съюз за сигурност

Френският премиер Манюел Валс и председателят на Европейската комисия се обявиха днес за европейски съюз за сигурност. Той трябва да се създаде успоредно с икономическия и валутния и енергийния съюз и с единния пазар.

“Ние мислим, че трябва да имаме също съюз за сигурност”, каза Юнкер на съвместна пресконференция с Валс. “Трябва да мислим за по-тясно сътрудничество между различните ни служби”. 

“На национално ниво ние всички трябва да мобилизираме силите си и да осигурим необходимите ресурси са сигурността и безопасността на нашите граждани, полицията, жандармерията, армията, разуззанавателните служби в борбата срещу радикализацията… В идните години държавите-членки трябва да инвестират масивно в системите си за сигурност, в хора и в технически средства на национално ниво, а на европейско да подобрим сътрудничеството между държавите-членки”, каза Валс.

“Срещу нас имаме една терористична организация с нейната ударна сила, нейните бастиони, нейните русерси, нейните кадри и клетки”, добави той.“Нашите общества са във война, която ни е обявена и решимотта ни трябва да е тотална”.

Франция е нервна, че ЕС бави приемането на четири законопроекта от ключово значение за борбата срещу терора – европейски регистър на резервациите за полети, създаването на европейска гранична и брегова охрана, ревизия на директива за режима на огнестрелните оръжия и системен контрол по външните си граници на ЕС за неговите граждани. Комисията ги предбложи по нейно настояване след атентатите в Париж на 13 ноември м.г. и в разгара на миграционната криза.

По регистъра има споразумение на държавите-членки, но той е заседнал в Европейския парламент, защото  левицата гласува против него. Системният контрол също е приет от държавите, но не е минал през парламента. Европейската гранична агенция и режимът на огнестрелните оръжия са още на масата на Съвета на министрите на вътрешните работи и амбицията на холандското председателство на ЕС е те да ги приемат напълно най-късно до края на юни.

Валс посочи че законодателните инициативи заедно със засилената борба против трафика на оръжие трябва да станат елементи на един бъдещ „европейски пакт за сигурност“. Засега главните правомощия в борбата с тероризма са национално ниво.

“Припомних на скъпия Жан-Клод и на Комисията какви са исканията на Франция и не само на Франция… – системен контрол на границите на Шенгенското пространство, създаване на европейска гранична агенция. Напомних също спешността да се борим с трафика на оръжие, спешността да приемем регистър на резервациите, този архив, който ни позволява да проследяваме движенията на терористите”, каза той.

“Регистърът трябва да бъде приет от Европейския парламент идния месец, трябва да се постигне съгласие през юни по европейската гранична агенция. Колкото до системния контрол, споразумението от Съвета сега трябва да се прехвърли в Европейския парламент, без текстът да губи от амбицията си”, каза Валс.

“И всичко това трябва да формира един европейски пакт за сигурност, който има за следствие Европа на отбраната, способна да се намеси истински на външните театри”, добави той.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *