Юнкер излиза по-силен от вота на недоверие

Juncker plan 1

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Европейска комисия

Европейският парламент отхвърли днес с голямо мнозинство вот на недоверие, който еврофобите поискаха срещу Комисията на председателя Жан-Клод Юнкер.

На пленарно заседание в Страсбург депутатите гласуваха 461 на 101 против предложението при 88 въздържали се.

Бившият премиер на Люксембург и ветеран на европейската политика подобри резултата си от 22 октомври, когато евродепутатите избраха комисията му с 423 на 209 гласа и 67 въздържали се.

Гласуването показва, че скандалът “Люкс-лийкс” не е подкопал политическата подкрепа за Комисията в Европарламента.

Крайните евроскептици поискаха вота, след като Международният консорциум за разследваща журналистика публикува поверителни документи свидетелстващи за данъчни облекчения, на които 343 транснационални дружества са се радвали в Люксембург, докато Европа си стягаше коланите през финансовата, икономическата и дълговата криза.

Юнкер обясни, че облекченията са давани в съответствие с националното и европейското законодателство от данъчна администрация, която в Люксембург е независима от правителството. Той посочи, че такива данъчни режими съществуват в още 22 страни от ЕС и че те ги използват да привличат инвеститори.

Той обаче призна, че на фона на лишенията, които европейците търпят заради бюджетната строгост, е неморално правителствата да спестяват данъци на едрия капитал. Затова Юнкер обяви, че ще възобнови законодателно предложение на предшественика му Жозе Барозу за единна корпоративна данъчна основа в ЕС.

Той също се обяви за автоматичен обмен на данни между данъчните администрации на държавите-членки.

Leave a comment

1 Comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *