Шарл Мишел: Имаме сделка за Гърция

Лидерите от Еврозоната са постигнали споразумение за запазване на Гърция в общата валута,съобщи в туитър белгийският министър-председател Шарл Мишел.

В 9,40 сутринта той написа в туитър една дума: “Споразумение”.

Преговорите в срещата на върха на общата валута продължиха 16 часа и 40 минути и бяха предшествани от петчасово заседание на финансовите ѝ министри.

“Днес имахме една задача да постигнем споразумение и след 17 часа преговори ние най-накрая го постигнахме”, каза малко по-късно на пресконференция Доналд Туск, председател на Европейския съвет.

“Постигнахме споразумение… Няма да има Grexit. Доволни сме от резултата, който постигнахме”, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Гръцкият парламент ще приеме ускорено закони, необходими, преди да започнат преговорите по нова помощна програма за страната, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Споразумението включва фонд, в който Гърция ще внесе държавни активи, приходите от чиято приватизация ще служат за намаляване на дълга на страната, каза той.

В същото време политици от управляваща СИРИЗА обявиха в Атина, че не е чудно тя да отхвърли наложеното по германски модел споразумение и то да мине през парламента с гласовете на опозицията. Предрекоха правителство на националното съгласие и вероятно предсрочни избори наесен.

Либералната опозиционна партия “Потами” съобщи, че би подкрепила такова правителство, без да влиза в него.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *