След Франция САЩ и Германия изпращат бронирани машини на Украйна...

съобщава днес Блумбърг. Става дума за американски верижни бойни машини на пехотата “Брадли” и по-старите им германски аналози “Мардер”.

Германска бойна машина на пехотата “Мардер”. Снимка Уикипедия.

“Доставките отбелязват квадратче в горната част на списъка с желания на (украинския президент Волидимир) Зеленски, въпреки че ще възлизат само на десетки машини от всеки съюзник, далече от 600-700, които украинският президент казва, че му трябват, за да изгони Русия обратно през границата – пише агенцията и продължава:

“Те представляват значително подобрение на огневата мощ и показват доколко съюзниците на Украйна искат да я подкрепят преди пролетта, когато могат да последват нови офанзиви. Сега в Германия също се говори, че Берлин трябва да бъде първият, който ще позволи на Украйна да има модерните бойни танкове, използвани от най-модерните въоръжени сили на НАТО.

За Путин, който се бори да укрепи икономика, засегната от санкциите, това е още един неуспех. След като разбра в началото на своето нахлуване, че не може бързо да победи Украйна, той открива, че бавната победа няма да бъде по-лесна”.

“Мардер”-ите през първото тримесечие на тази година и те ще бъдат 40 на брой, т.е. достатъчни за един батальон, съобщава германската информационна агенция ДПА, добавяйки, че украински военни ще се обучават два месеца в Германия да си служат с него.

По време на посещение в Кентъки вчера президентът на САЩ Джо Байдън каза пред репортери, че обмисля да изпрати бронирани машини “Брадли” на Украйна, без да уточни броя им, съобщи АП.

Американска бойна машина на пехотата “Брадли”. Снимка Уикипедия

Агенцията отбеляза, че Украйна вече има 2 000 американски бойни машини, включително 477 миноустойчиви и защитени от засади превозни средства (Mine Resistant Ambush Protected Vehicles – MRAPs) и 1 200 джипа тип хъмви (Humvee). Американският Конгрес одобри през декември пакет от военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна на стойност 44,9 милиарда долара.

Новите пратки бронирана техника за Киев от съюзниците може да сигнализират, че Украинците може в крайна сметка да получат и това, за което отдавна настояват – германски танкове “Леопард-2”. Германия даде да се разбере, че ако ги предостави, то ще бъде само съгласувано с другите страни от НАТО. Испания отдавна заяви, че е готова да изпрати 40 “Леопард”-а от своя резерв на Украйна, но за целта е необходимо съгласието на доставчика им – Германия.

Leave a comment

1 Comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *