Светът се готви за рецесия...

…заради коронавируса. ООН прогнозира забавяне на световния икономически растеж под 2,5% тази година.

Китайският президент Си Цзинпин посети Ухан, града, от който тръгна заразата с новия коронавирус. Визитата е знак, че мерките против заразата дават резултат.

Европейската комисия представи днес индустриалната стратегия на ЕС. Освен пренастройване към приоритети ката климатична неутралност и дигитално лидерство тя предвижда промени в правилата за конкуренцията на ЕС, включително за сливанията и държавната помощ. До средата на годината Комисията ще публикува бяла книга за разстройващите ефекти на чуждестранните субсидии върху единния пазар и достъпа на трети страни до европейски обществени поръчки и до европейско финансиране. Стратегията следва серия от критики за недостатъчната защита, която ЕС осигурява на своята индустрия от чуждестранна конкуренция.

Цяла Италия е под карантина до 3 април. Разрешава се излизане от дома само по уважителни причини. Придвижването между общините е с разрешение на властите. Престъпление е да кандидатстваш за него с фалшиви причини.

Сесията на Европейския парламент в Брюксел приключва днес, ден по-рано от обикновено, заради коронавируса. Нови случаи на коронавирус има в персонала на Европейската комисия, НАТО и на европейската гранична агенция “Фронтекс”. Коронавирусът обаче не отклонява председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от програмата ѝ. На вчерашната си преконференция по случай първите 100 дни на Комисията тя отдели минута и половина на коронавируса. Ключовият израз е: “Без паника”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *