Световният еврейски конгрес скача срещу Ирина Бокова

Световният еврейски конгрес /СЕК/ днес протестира, че организацията на ООН за образование, култура и наука ЮНЕСКО, оглавявана от българката Ирина Бокова, е отменила изложба за връзките на евреите по света с Израел. Тя е трябвало да бъде открита идната седмица в Париж.

“Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова отмени изложбата “Народът, Книгата, Земята: 3,500-годишната връзка между еврейския народ и земята на Израел”, след като арабските страни протестираха,” съобщи в изявление влиятелната международна организация на евреите.

“Tази отмяна на дълго планирана изложба е възмутителна политическа манипулация на културно събитие,” е цитиран да заявява президентът на конгреса Роналд С. Лаудер. Той добавя, че “с това решение ЮНЕСКО прави лоша услуга на мирния процес”.

Зам. председателят на СЕК Роже Сюкиерман, който оглавява евреите във Франция, е писал на Бокова гневно писмо, в което заявява: “Аз заключавам от това решение, че ЮНЕСКО не е повече общият дом на всички нации по въпросите на образованието, културата и науката, но че е е изпаднал под влиянието на кланове, чиято цел е да пропагандират омраза към другите”.

Съобщението цитира изданието “Таймс ъв Израел”, че Aбдулa aл Нeaими, председател групата арабски страни в ЮНЕСКО, е писал на Бокова, че въпреки наглед тривиалния си наслов изложбата е “много политическа” и може да попречи на опитите на американския държавен секретар Джон Кери да съживи мирния процес в Близкия изток.

Според съобщението изложбата е трябвало да се състои от 21 до 30 януари в централата на ЮНЕСКО и е дело на международния център Симон Визентал, създаден от австрийския архитект и публицист от еврейски произход оцелял от нацистките концлагери, който след Втората световна война става един от т.нар. ловци на укриващи се нацистки престъпници. Тя е спонсорирана съвместно от Израел, Канада и Черна гора.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *