Пътуването за джихад става престъпление

Европейските министри на правосъдието днес постигнаха съгласие по проектодиректива, която криминализира подготвителните действия за терористични нападения, включително пътуванията с тази цел на т.нар. “чуждестранни бойци”.

За да стане закон, проектът трябва да получи и одобрението на Европейския парламент.

Той е в отговор на атентатите във Франция през януари и ноември миналата година, където част от извършителите бяха се сражавали в Сирия или обучавани в лагери на терористи в Близкия изток.

Законодателството инкриминира пътуванията с цел тероризъм. Това означава, че европейските граждани, които заминават за Сирия или Ирак, за да се присъединят към Даеш, ще подлежат на наказателна отговорност, само защото са се запътили натам.

Тя обявява за престъпление и организирането, финансирането и подпомагането на такива пътувания. За престъпления ще се смятат и получаването на обучение за терористични цели и предоставянета на пари за извършване на терористични актове.

В Съвета по правосъдие в Брюксел участва и българската министърка Екатерина Захариева.

“България беше от редицата държави, които искаха да видят по-амбициозни текстове в директивата”, каза тя пред журналисти след заседанието на Съвета. “Например ние много настояваме да се криминализира пътуването с цел тероризъм не само в държави извън ЕС, но и в рамките на самия ЕС”.

Такъв е случаят с атентатите в Париж от 13 ноември, където част от терористите бяха дошли от съседна Белгия. Захариева припомни и бомбената атака на летище Сарафово край Бургас, където нападателите бяха влезли от други страни в ЕС.

Страната ни се надява, че този допълен състав да влезе в директивата по време на преговорите между Съвета и Европейския парламент както и криминализирането на самообучението за терористична дейност, каза Захариева.

Българският законодател вече е направил поне част от това, което директивата изисква, посочи тя. Наказателният кодекс от декември миналата година обявява за престъпление пътуването с цел тероризъм, независимо за къде пътува извършителят.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *