Премиерите на Белгия и Франция - на мястото на атентата в метрото

Премиерите на Белгия и на Франция Шарл Мишел и Манюел Валс се поклониха днес на мястото на третия атентат в Брюксел – метростанцията Маалбеек – и си обещаха солидарност в борбата срещу тероризма. Двамата имаха среща тет-а-тет в Ламбермон, резиденцията на белгийския премиер, след което се присъединиха към белгийската кралска двойка Филип и Матилда към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в нейното седалище, Берлемон билдинг. Там в присъствието на комисарите и правителството те отдадоха почит с минута мълчание на жертвите на вчерашните атентати. Посланието беше ясно: Ударът е срещу Европа.

Навсякъде в Европа си затваряхме очите за напредването на салафизма и на радикалния ислям сред младите”, каза по-рано в радиоинтервю Валс.

Точно в 12 часа на обяд цяла Белгия запази минута мълчание в памет на жертвите на атентатите, знамената бяха спуснати наполовина. Хиляди хора се събраха на пешеходната зона пред борсата в Брюксел, и пред Берлемон, за да почетат загиналите. Европарламентът трябва да одобри проектозаконодателство за създаване на регистър на резервациите в полети, подобен на този в САЩ, настоя по-късно Валс на съвместна пресконференция с Мишел.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *