Пак отлагат Брекзит, но още не е ясно докога

Постоянните представители на 27-те в Брюксел са единодушни, че трябва да дадат ново отлагане на Брекзит, но още не могат да решат докога.
За целта искат да видят какво ще реши британският парламент по предложението на Борис Джонсън за предсрочни избори на 12 декември.
Очаква се правителството да внесе предложението за изборите в Камарата на общините в понеделник (28 октомври).
Постоянните представители казаха, че ще се съберат пак тогава, за да обсъдят новия срок за Брекзит. Решението ще бъде взето с писмена процедура и за него няма да бъде свиквана извънредна среща на върха на ЕС.
Дали предложението на Джонсън ще мине, зависи от главната опозиционна Лейбъристка партия. Премиерът оглавява правителство на малцинството.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин каза, че ще подкрепи ранни избори, само ако според него те гарантират, че няма да има Брекзит без сделка.
Сегашният краен срок за Брекзит, одобрен от ЕС, е 31 октомври.
Досега Джонсън твърдеше, че до тази дата ще извади страната си от ЕС със или без сделка. Вчера призна, че няма да спази срока и предложи на депутатите да дебатират законопроекта му за Брекзит до 6 ноември, ако се съгласят на ранни избори на 12 декември.
Миналия вторник (22 октомври) то одобриха по принцип законопроекта, но отхвълиха тридневния график на Джонсън за окончателното му приемане. Тогава той заяви, че ако ЕС се съгласи на нова отсрочка, той може да изтегли законопроекта и да поиска предсрочни избори.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *