Между Grexit и Brexit

Европа днес живя между Grexit и Brexit и малко Украйна.

Ципрас започна да хапва дръвцето. Снощи Юнкер му сведе “компромисно” предложение на кредиторите. Лявото крило на крайнолявата му партия СИРИЗА се закани да го скалпира (политически), ако го приеме. Защото то означава СИРИЗА да плюе на обещанията, с които спечели изборите – да тури край на остеритета. “Институциите” (ЕС, ЕЦБ и МВФ) обаче искат: Гърция да намали с 1% от БВП, т.е. със 1,79 милиарда евро, разходите за пенсии; с още толкова хазната да увеличи приходите си вдигайки ДДС (на 11% за лекарствата и 23% за тока); да ореже 800 милиона евро надбавки над най-ниските пенсии, да повиши здравните осигуровки и да намали субсидиите върху горивата; да не възстановява колективното трудово договаряне и да не вдига минималните заплати до предкризисните нива (т.е. от около 500 до над 700 евро); и като капак да приватизира всичко това, което тържествено обеща да запази държавна собственост – електропреносната мрежа, пристанищата в Пирея и в Солун (кажете на Пеевски, ако се интересува – б.а.), летищния комплекс “Хеленикон”, гръцкия “Нефтохим”, който се нарича “Хеленик петролеум” и гръцката БТК, която се казва ОТЕ. Маргаритис Схинас, който е говорител на Юнкер, днес по обяд увери журналистите в пресзалата на Комисията, че това било “много конструктивна среща” , че страните вече “имат по-добро разбиране на позициите си”, че “те се съгласиха да се срещнат пак” и че “дискусиите бяха много полезни”. В Атина обаче партийният вестник на Ципрас “Авги” (“Зора”) излезе със заглавие “Продължаване на остеритета? Не, благодаря”. Предшественикът на Ципрас, сега шеф на опозицията Андонис Самарас нарече срещата в Брюксел “преговорно Ватерлоо”. Заместник-председателят на парламента и висш партиен другар на Ципрас Алексис Митропулос нарече предложението “най-вулгарния, убийствен и суров план”., който според заместник-министъра на труда Димитрис Стратулис е “безчестен и срамен” и иска “да подчини и смаже всяка съпротива от лявото правителство” и който пък според заместник-министъра на корабоплаването Тодорис Дрицас то “не може да приеме”. Ако обаче не го приеме, няма да има спасителни заеми. Ако няма спасителни заеми, Гърция няма да си плаща дълга. Ако не го плаща ще фалира. И ако фалира, може да отпадне от Еврозоната. За да избегне това, Ципрас трябва да приеме исканията на кредиторите, т.е. да рискува разцепление в партията си и загуба на властта. Опасявам се, че тази прогноза започва да се сбъдва. Гърците ще трябва да избират между лявата илюзия и дясната реалност, между Гърция без евро и Гърция без Ципрас. Меркел е на крачка от поредната си победа. Развръзката се очаква най-късно в края на юни. Тогава изтича сегашното кредитно споразумение на Гърция с Еврозоната и МВФ.

Juncker and Tsipras 3 June 2015 Berlaymont

Юнкер направи снощи на Ципрас предложение, на което той не може да откаже. 

 

Juncker-Merkel-Hollande 1 june 2015

Меркел е готова да отвори “кутията на Пандора” (промян на Договора на ЕС) заради Камерън. За Юнкер и Оланд не съм сигурен. Снимки Европейска комисия. 

Танте Меркел е гъвкава. Днес  казала на Би Би Си, че ако трябва, ЕС ще промени Договора си, за да не изпусне Великобритания. “Ако това наистина е необходимо, значи трябва да помислим за него”, казала по-точно тя. “Оптимистка съм, че ако наистина всички го искаме, ще намерим добро решение”, казала мути. Разбираемо. Ако Grexit-ът се окаже неизбежен,  ЕС да отърве поне Brexit-а. Защото двете заедно ще го окастрят с около 80 милиона от населението и с около 17% от БВП-то му. Ще стане като България след Ньойския договор. Кой каквото можал, си взел. Освен това, ако британците гласуват догодина да излязат от ЕС, самият развод може да се падне баш през българското председателство през втората половина на на 2018 година. Защото преговорите за напускането могат да се проточат като бракоразводно дело. То на нас само такива неща ни се падат. Представяте ли ли си? Бойко изпровожда Дейвид от Европейския съвет със сълзи на очи. Ама не вярвам Меркел точно това да си е представяла, като е говорела на Би Би Си. Освен това трябва да се отбележи разликата между начините, по които се говори с остров и с полуостров. В Европа всички сме равни, но все пак едно е да си Ципрас, друго е да си Камерън.

Иначе в източна Украйна пак правят това, което могат най-добре – бият се. Европа както винаги ги “наблюдава отблизо” и е загрижена. Дипломатичесата ѝ служба им е написала стого съобщение от два абзаца ведната да спрат да се бият и да закарат тежките оръжия в склада на ОССЕ. Освен това е забелязала, че вчера руските сепаратисти сътворили най-големите нарушения в историята на Минските споразумения. Досегашните бяха малки – по четирима-петима убити на ден. Всички се питат ще има ли “трета фаза” на европейските санкции срещу Русия, които включват изключване на Русия от международната система за банкови разплащания SWIFT. И това може да се окаже в менюто на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 25 и 26 юни заедно с Grexit-a и Brexit-a. Егати. И всичко това – точно преди лятната ваканция. Не отива на добро светът.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *