Критикуван генерал от руската "спецоперация в Украйна" оглави ГЩ на сухопътните войски...

…съобщава ТАСС. Агенцията посочва, че до октомври миналата година генерал-полковник Александър Лапин е оглявявал руската “групировка “Център” на спецоперацията в Украйна. Същия месец руски медии съобщиха, че той е подал оставка след отстъплението на руските войски от град Лиман в Донецка област. Тогава чеченският лидер Рамзан Кадиров и собственикът на Частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин нападнаха Лапин в медиите. Преди войната той беше командващ на Централния военен окръг, а през 2022 г. е награден от президента Владимир Путин със званието “Герой на Русия” заради службата му в сепаратисткия Донбас.

Руснаците твърдят, че са превзели Соледар, град в Донецка област на 15 км от Бахмут, който е главната им цел от месеци. Украйна отрича и твърди, че боевете продължават, а силите ѝ се опитват максимално да изтощят противника и да направят победата му Пирова. Русия изглежда контролира по-голямата част от града на солните мини Соледар, предаде Би Би Си, позовавайки се на руското министерство на отбраната. Собственикът на руската Частна военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин призна в Телеграм, че украинците “се бият храбро” за Соледар и Бахмут. Соледар е почти напълно разрушен, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Великобритания не се отказва от космическите си амбиции след неуспешния първи опит да изведе девет малки спътника в орбита със своя ракета.

Бизнесменът Константин Жеваго, когото Украйна обвинява в разхищение на $113 млн. от банка, на която е бил акционер, е пуснат във Франция под гаранция от $1 млн. Жеваго живее в алпийския курорт Куршевел. На 5 януари 2023 г. съд в Шамбери отложи с две седмици делото му за екстрадиция по искане на Украйна. Според “Форбс” Жеваго е петият най-богат украинец със състояние от $1,4 млрд. Най-големият му актив е минната компания за желязна руда “Ферекспо”.

Поройните дъждове и наводнения в Калифорния взеха 14 жертви дотук. Напомниха, че драстичните климатични явления са част от спътниците на глобалното затопляне.

Ирански съд осъди на пет години затвор Фаезех Хашеми, дъщеря на бившия президент на страната Акбар Хашеми Рафсанджани, за това че е поощрявала сънародниците си да участват в антиправителствените протести. Хашеми (60 г.), защитничка на правата на жените, беше арестувана миналия септември.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *