Ключовите думи дотук днес: Ревизоро, Язовиро, Иран, климат, Шотландия, Либия, търговия, колѝ

Ревизоро. ВМРО предложи Емил Димитров – Ревизоро за министър на околната среда и водите. Зевзеци смениха прякора му на Язовиро. Един политолог каза, че предложението трябва да се разглежда като шега, а друг – че гласуването по него ще очертае ново мнозинство в парламента.

Иран. Великобритания, Германия и Франция задействаха днес механизъм за решаване на спорове в рамките на ядрената сделка с Иран. Причината е, че Иран спря да изпълнява ангажиментите си в отговор на оттеглянето на САЩ от нея и възобновените американски санкции. Механизмът предвижда съвместна комисия между Иран и международната шесторка (която включва още САЩ, Русия и Китай) да реши спора до 15 дни. Ако това не стане, той може да бъде отнесен към Съвета за сигурност на ООН, който може да възобнови международните санкции срещу Иран. Това би означавало край на сделката. Междувременно днес Иран съобщи, че има арестувани за непреднамеренот сваляне на украинския пътнически самолет и за участие в масовите улични протести по този повод.

Шотландия. Борис Джонсън отхвърли молбата на шотландската първа министърка Никола Стърджън за нов референдума за независимост.

Климат. “Зелената сделка” за климата, която Европейската комисия представи днес в Страсбург, ще отклони част от сегашните кохезионни средства на ЕС.

Либия. Преговорите в Москва за примирие между воюващите в Либия се провалиха. Турция заплаши да “даде урок” на бунтовниците от Източна Либия, ако нападнат нейните войски в африканската страна.

Търговия. САЩ и Китай подписват в сряда първия етап на търговско споразумение. Според предварителни информации Пекин трябва да увеличи вноса на американски стоки и услуги с близо $ 200 млрд.

Автомобили. Nissan, Renault опровергаха съобщенията, че ще се разделят.

 

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *