Каналджии плъзват по бивша шенгенска граница в сърцето на ЕС

Т.нар. каналджии вече не са патент само на затънтените югоизточни провинции на Европа. Появили са се в самото ѝ сърце, между две от държавите основателки на ЕС и на зоната му без вътрешен граничен контрол – Франция и Белгия, съобщава в. „Либр Белжик“.

Полицията в белгийската провинция Западна Фландрия е арестувала миналата седмица 15 души, за това че срещу заплащане са помагали на нелегални мигранти да преминат от Франция в Белгия.

Миналия вторник тя въведе контрол по границата си с Франция,  за да попречи на навлизането на обитатели на незаконен палатков лагер, който имигранти от третия свят са разположили край входа на тунела под Ламанша край френското пристанище Кале. Властите там обявиха, че ще разтурят лагера, който е в скандално нарушение на обществения ред и на граничния режим.

Оттогава белгийските гранични полицаи са заловили над 350 души, отправили се незаконно към фламандското пристанище Зеебрюге, откъдето също има фериботи за Великобритания, пише „Либр Белжик“. Островът е крайната цел на мигрантите.

Белгия използва хеликоптер, за да наблюдава границата, съобщава изданието. Благодарение на него е засечена група от 40 нелегални мигранти на път от Кале към Зеебрюге.

Великобритания, която не участва в Шенгенското споразумение, поддържа охраната на националните си граници. Мигрантите от континента обикновено се натоварват нелегално на камиони, влакове или кораби, които пресичат Ламанша. Има редица случаи на насилие срещу шофьори на ТИР-ове от обитатели на лагера край Кале.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *