Калфин: Не приемам ултиматуми против повишаването на пенсионната възраст

IMG_20141211_163146

Ивайло Калфин. Снимка: Веселин Желев

Вицепремиерът Ивайло Калфин днес се обяви против искането на синдикатите България отново да отложи повишаването на пенсионната възраст. Според него това би довело до необходимост от рязкото й повишаване след години, загуби за осигуряващите се и за доверието в пенсионната система.

“Да се замрази още една година възрастта за пенсиониране аз не съм склонен да приема, не бих приел и изнудване”, каза Калфин след Съвет на министрите на труда и социалната политика на ЕС в Брюксел. “Трябва да се търси дългосрочно решение”.

Повишаването на пенсионната възраст е една от препоръките на ЕС в редовното наблюдение над бюджетите и програмите за реформи на българските правителства през последните три години.

Както в целия ЕС, така и у нас тя е продиктувана от влошаващата се демографска картина, застаряването на населението, намаляването на работещите, увеличаването на пенсионерите и зависещите от социално подпомагане и неспособността на бюджета да се справя с нарастващия товар.

Според Калфин синдикати, работодатели и правителство трябва да потърсят съгласие върху схема за плавно повишаване на пенсионната възраст примерно с по два месеца в първите две години и с по един през следващите, докато възрастта за пенсиониране на мъжете и на жените се изравни на 65 години след 15 години.

Калфин добави, че се солидаризира с протеста на синдикатите срещу отмяната на данъчния кредит за най-нискодоходните групи и с искането им да се обяви за престъпление укриването на осигурителни вноски.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *