Как се прави наденицата и други новини

Какво ли си говори Доналд Тръмп с посланика/посланичката си за мене? Това сигурно се питат лидери от цял свят след вчерашните изслушвания на дипломати в Конгреса в разследването за отстраняване на американския президент от длъжност. Ако използваме метафората на Бисмарк, можем да кажем, че с показанията на Дейвид Холмс

 


и Фиона Хил


колбасарите показаха на публиката как правят наденицата. Вероятно е мнозина да загубят  апетит към нея. Не е ясно дали тези показания ще помогнат за отстраняване на Тръмп, но е ясно, че и те ще имат разрушителен ефект върху доверието в САЩ, върху лидерската им роля и върху външната им политика. По този ефект те вероятно ще се доближат до обнародваните преди години в “Уикилийкс” грами на Държавния департамент. Положителният ефект на снощните показания е, че биха отрезвили Източна Европа и други части на света, за които Америка е още надежда. Ако двамата дипломати са казали истината, както се заклеха, излиза, че солидарността на Белия дом с борещите се за свобода и демокрация украинци е зависела от личните услуги, които държавният им глава е бил готов да направи на президента на САЩ. От тях е зависело и дали Володимир Зеленски ще бъде приет в Белия дом. Онзи ден постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Дейвид Сондланд потвърди същото. Той каза, че Тръмп чрез личния си адвокат Рудолф Джулиани му е наредил да търси сделка “танто за танто” с украинците и че е “абсолютно убеден”, че президентът е задържал $400 млн. американска военна помощ за Украйна, за да я притисне тя да преследва наказателно главния му съперник за поста, демократа Джо Байдън и сина му. Днес Тръмп каза, че иска процес за отстраняване от длъжност в Сената, където мнозинството е на неговите републиканци. Те се оплакват, че досегашните изслушвания в долната камара на Конгреса са пристрастни и не им позволяват да призоват техни свидетели.

Ето още някои теми, които заслужават отбелязване днес:

Бенямин Нетаняху, най-дълго служилият израелски премиер, е обвинен в измама и злоупотреба с доверие насред правителствена криза, която е на път да доведе до трети избори за година. Повечето от обвиненията са свързани за осигуряване на икономически изгоди за медии срещу благоприятно отразяване. Да беше попитал у нас как се прави това.

Бурен конгрес на германските християндемократи започна днес в Лайпциг, столицата на Тюрингия, където те неотдавна катастрофално загубиха провинциалните избори, оставайки трети след крайнала левица и след крайнодясната “Алтернатива за Германия”. Анегрет Крамп-Каренбауер, спорната приемничка на Ангела Меркел начело на ХДС, произнесе реч с посланието back me or sack me. Тя предложи оставката си, ако съпартийците ѝ смятат курса ѝ за погрешен, но поиска да се обединят около нея, ако не смятат така.

Русия ще усъвършенства тайнствената ракета, която се възпламени и уби осем души на полигон близо до Севернодвинск на 8 август т.г., съобщи президентът Владимир Путин, предавайки в Кремъл посмъртни награди на вдовиците на седмина загинали в изпитанията на оръжието през август.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *