И UK e за данък върху GAFA

Въпреки специалните си отношения със САЩ Великобритания също смята да обложи с данък глобалните цифрови компании катo Google, Apple, Facebook, Amazon. Без да го е страх, че ще разгневи президента на САЩ Доналд Тръмп на срещата на върха на НАТО в Лондон, британският министър-председател Борис Джонсън защити необходимостта от такъв данък, който САЩ смятат за дискриминационен. В Обединеното кралство той ще бъде 2 на сто върху приходите на споменатите компании, докато Франция ги облага с 3 на сто. Вчера САЩ заплашиха да отговорят със 100-процентови мита върху $2,4 млрд. годишен внос от Франция, а тя и ЕС се заканиха да отвърнат с реципрочни мерки.

САЩ си отвориха нова вратичка за санкции срещу Китай, след като Конгресът одобри закон за натиск върху Пекин заради репресиите срещу уйгурското малцинство в провинция Синцзян. Според закона Държавният департамент ще преценява дали се налагат ограничителни мерки.

Френският президент Еманюел Макрон може да е крив за “мозъчната смърт” на НАТО, но вече втори ден на срещата си на върха в Лондон организацията не спира да обсъжда неговата крамолна диагноза. Домакинът на срещата, британският премиер Борис Джонсън се опита да успокои духовете с призив за единство и с аргумента, че това, което събира съюзниците е много по-голямо от нещата, които ги разделят.

Иначе и юбилейната среща на върха на НАТО по случай нейната 70-та годишнина се превърна в Тръмп шоу, във финала на което той публично нарече канадския премиер Джъстин Трюдо “двуличник”. Причината беше изтекъл в интернет запис, на който се вижда как Трюдо се подиграва на поведението на Тръмп пред медиите в компанията на френския президент Еманюел Макрон, холандския министър-председател Марк Рюте, британския премиер Борис Джонсън и британската принцеса Ан.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *