Икономиката работи за Тръмп

Ислямска държава изглежда дълбоко вкоренена в Шри Ланка – още трима камикадзе се самоезровиха и взеха 15 жертви след общо 359 на атентатите на католическия Великден миналата неделя.

Икономиката работи за втори мандат на Тръмп– 3,2% ръст на годишна база през първото тримесечие.

В очевиден предизборен ход Тръмп обеща да извади САЩ и от международния Договор за оръжейна търговия. Той направи това на среща с влиятелната National Rifle Association, която приветства съобщението му. Асоциацията, която брои 5,5 млн. членове, смята, че договорът противоречи на Втората поправка в констотуцията на САЩ.

Виден правен експерт обаче намери основания да бъде обвинен американският президент във възпрепятстване на правосъдието. Андрю Наполитано, бивш съдия и анализатор на Фокс Нюз, каза, че Тръмп е възпрепятствал правосъдието, като е уволнил шефа на ФБР Джеймс Коми, за да не разследва той дали президентът е наредил на уволнения си впоследствие съветник по националната сигурност Майкъл Флин да обсъди санкциите срещу Русия с нейния посланик в САЩ СергейКисляк.

Лидерът на британската опозиция Джереми Корбин отказа да участва в официалната вечеря в чест на Тръмп при посещението му в Обединеното кралство, насрочено за юни.

Британското правителство издирва този, от когото е изтекла информация от закрито заседание на Съвета за национална сигурност, на което беше решено китайската корпорация Хуавей да участва в изграждането на мобилните съобщителни мрежи от пето поколение. Против това решение са били петима министри, между които са вътрешният, външният и отбранителният. В същото време британският финансов министър Филип Хамънд е в Пекин на форум за китайската инициатива “Един пояс, един път”, а американското списание ” Форин полиси” пише, че, изправена пред вероятен Брекзит без сделка, Британия търси по-близки търговски отношения с Китай. САЩ, за разлика от нея, преговарят за същото, но водят война с “Хуавей”.

Лидерите на Германия и Франция се срещат с колегите си от Западните Балкани в Берлин в понеделник. ЕС трябва да реши през юни да започне ли присъединителни преговори с Албания и със Северна Македония.  Европейската комисия предупреди за опасност от дестабилизация, ако ЕС пак ги отложи.


 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *