Земеделците на Йончев предложени за изключване от ЕНП

Европейската народна партия (ЕНП )трябва да разгледа днес предложение да изключи Земеделския народен съюз (ЗНС) на Румен Йончев. Това е точка 17 от дневния ред на политическа асамблея на на европейските десноцентристи, която се провежда в Брюксел.

Формацията “България без цензура” на Николай Бареков искаше да използва коалиция със ЗНС, за да се добере до членство в ЕНП и да се появи на конгреса й в Дъблин през март.

ЗНС е формация отцепила се през 2006 година от БЗНС-НС партията на Анастасия Мозер. БЗНС-НС беше една от твърдите антикомунистически формации в някогашния Съюз на демократичните сили. Мозер е дъщеря на опозиционния земеделски водач Георги Димитров – Гемето, борил се както против правителства в царство България, така и срещу установения след 1944 г. комунистически режим и починал в емиграция през 1972 г. Йончев оглавявава ЗНС от 2012 г. Заедно с привържениците си Мозер образува партия “Обединени земеделци”, която участва в изборите през 2009 г. в състава на Синята коалиция.

Като част от някогашната българска десница ЗНС формално принадлежи към ЕНП. Йончев обаче в момента е депутат от Коалиция за България, партньор на БСП. Той не крие намеренията си да яви заедно с Бареков на европейските избори през май. Йончев присъства на учредителното събрание на “България без цензура” в събота.

2014-01-27_133627

Leave a comment

1 Comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *