Защо все пак Украйна е централният български въпрос

Украйна не е главният въпрос на днешна България и на открития днес 48-и парламент, казват тази сутрин по БНТ политолог и политик, определящ се като консерватор. Последният прави уговорката, че Украйна би могла да бъде централният български въпрос, при условие че има възможност чрез него да решим наш национален въпрос – например да превъоръжим армията си по натовски образец в замяна на оръжия, които изпратим на Украйна. Ако това се окаже невъзможно, трябва да свалим Украйна от масата на важните за България въпроси.
Това е поредният пример за неразбиране на войната в Украйна. Ако българите наистина смятат, че тя пряко не ги засяга, значи става дума за дезориентация на национално ниво. Ако някой смята, че трябва да я възприемаме чисто утилитарно – как да превърнем опасността във възможност – става дума за дезориентация на ценностно ниво, граничеща с цинизъм.
Украйна е централен въпрос на днешна България и на днешна Европа, независимо от възприятията и волята ни. От това на чия страна си, къде принадлежиш, зависят отговорите на всички други въпроси – включително за цената на енергията, доходите, икономиката. Глобалното определя регионалното – щем, не щем.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *