Европа праща армада срещу либийските трафиканти

Европейските външни министри и министрите на отбраната решиха днес да подготвят военна операция против трафикантите на хора в Средиземно море, съобщи ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Операцията може да започне през юни, командният ѝ център ще бъде в Италия и тя ще се състои от четири фази. Не всички от тях ще се нуждаят от мандат от Съвета за сигурност на ООН, каза Могерини.

“Ние търсим партньорство в това. Има отговорности, които ЕС може да поеме, но има и отговорности, които либийските власти трябва да поемат”, каза Могерини.

Тя посочи, че ЕС разглежда като свой партньор избраното и международно признато правителство на Либия, което е в Тобрук. ЕС обаче е готов да разговаря и с други въоръжени групи, които оспорват властта в Либия и владеят столицата Триполи и пристанището в Мисрата, каза Могерини.

ЕС подкрепя мисията на международния посредник Бернардино Леон, който се опитва да постигне споразумение за правителство на националното единство между воюващите фракции, припомни тя.

Първата фаза на операцията ще се състои в събиране и споделяне на разузнавателна информация между държавите в ЕС. Втората фаза ще се състои в идентификацията на съдовете, които трябва да бъдат извадени от строя.  Третата фаза е “да се неутрализират тези съдове.”, посочи Могерини.

“Целта не е толкова разрушаването на съдовете, колкото – на бизнес модела на организациите”, каза тя, визирйки трафикантите.

Британският “Дейли Телеграф” днес цитира изтекли предварителен стратегически документ, според който Обединеното кралство ще използва дронове за събиране на разузнавателна информация, т.е. за идентификация на целите.

След това в действие влязат военноморски, военновъздушни и специални сухопътни сили за неутрализирането им. Според изданието операцията ще включва и действия “на брега”, чието планиане Брюксел досега отрича.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *