ЕК готова да предложи таван за производството на мляко в ЕС

Европейската комисия обяви днес мерки в защита на селскостопанските производители, които допълват пакета от 500 милиона евро от септември миналата година. Тя съобщи, че е готова да разреши ограничения в производството на мляко в ЕС с цел да се стабилизират цените, които пропаднаха след премахването на производствените квоти миналата година.

Това обаче може да стане само възоснова на доброволно споразумение между животновъдите, каза днес пред министрите на земеделието на 28-те ресорният еврокомисар Фил Хоган.

“Аз съм готов да предложа прилагането на такива правила, при които Комисията в ситуация на голямо паразно неравновесие може да реши да позволи такива временни споразумения в млечния сектор”, каза той пред Съвета по земеделие, който се провежда в Брюксел днес.

Фил Хоган. Снимка Европейска комисия
Фил Хоган. Снимка Европейска комисия

Великобритания, Ирландия и Швеция са против мярката, каза пред този блог запознат с дискусията.

ЕС прекрати миналата година млечните квоти, сред като ЕС ги използва 30 години като средство против свръхпроизводството и сривовете на цените.

Хоган посочи, че дестабилизацията на пазара е била предвидена в първите години след края на квотите. Той я обясни както със свръхпроизводството в някои страни, така и с международната пазарна конюнктура – намаленото търсене на големи пазари като например Китай и руското ембарго върху вноса на европейски храни.

Комисията разреши и временна държавна помощ (de minimis) до 15 000 евро на стопанин годишно без национален таван, добави Хоган. В предложенията си правителствата са искали тя да е между 20 000 и 30 000 евро годишно.

Тази помощ е за сметка на националните бюджети, а не на европейския бюджет. Комисията трябва да я разреши с оглед на правилата за конкуренцията на единния пазар.

Брюксел предлага и да удвои мерките за публично складиране (изтегляне от пазара на ЕС по фискирани цени) на мляко на прах и на масло на съответно 218 000 тона и на 50 000 тона  заедно с нова схема за частно складиране на свинско месо, каза Хоган.

 

 

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *