Днес: Взели сме €1 млрд. от социалния фонд на ЕС; Франция трепе джихадисти и патки

Eвропейският социален фонд (ЕСФ) е осигурил 60 на сто от всички разходи на България за активни политики на трудовия пазар през изминалия програмен период (2007-2013 г.) , отчете днес Европейската комисия. Тя оцени работата на фонда в страната ни като “добра”. Финансирането от фонда на обща стойност 1,388 милиарда евро е било насочено към целеви групи като роми, етнически малцинства, служещи, ученици, включително ученици със специални образователни нужди и студенти – общо 2,6 млн. души. България е усвоила 1,025 млрд. евро или 76 на сто от европейските пари на нейно разположение за периода при средно 79 на сто усвояемост за целия ЕС. Българският резултат е много по-добър от румънския (44 на сто), хърватския (42,5 на сто), чешкия (73 на сто) и от френския (74,5 на сто), но е по-слаб от полския и словенския (по 84 на сто) и от естонския (83,5 на сто). Повече подробности вижте тук. До края на 2014 г. благодарение на средствата от ЕСФ не по-малко от 9,4 милиона души в ЕС са намерили работа, се казва в прессъобщение на Комисията.

hollandeФренският президент Франсоа Оланд е разрешил екзекуции на френски джихадисти в Сирия и Ирак, пише “Монд”. Той е дал съгласието си по предложение представено му по време на съвет по отбрана в тесен кръг на 5 ноември 2015 г. Франция участва във въздушните удари срещу Даеш в Сирия и Ирак. Проблемът, който публикацията повдига, е за извънсъдебните екзекуции на френски граждани от въоръжените сили на страната. “Намирам, че сме в легитимна отбрана, която е призната от ООН”, каза Europe 1 депутатът Жан-Кристоф Камбадели, оправдавайки решението на Оланд.  “Смятам, че сме във война и войната понякога налага действия, които са крайни”, добави той.

epa05698241 (FILE) - A file picture dated 30 October 2015 shows British Ambassador to Russia Tim Barrow pose for photographers during a photocall for the James Bond film 'Spectre' at the British Embassy building in Moscow, Russia. According to reports from 04 January 2017, Tim Barrow is to replace Ivan Rogers as Britain's Ambassador to the European Union (EU). EPA/SERGEI ILNITSKYТим Бароу е новият британски постоянен представител в ЕС, съобщи Форин офис. Той поема поста от Айвън Роджърс, който подаде оставка онзи ден поради очевидни несъгласия с правителството по въпросите на “Брекзит”. Бароу е дипломат с 30 години кариера. Последният му пост е политически директор в британското външно министерство. Бил е посланик в Русия. Работил е в постоянното представителство на Великобритания в ЕС между 2008 и 2011 г. Според интернет изданието EurActiv Роджърс е напуснал заради планове да бъде поставен под надзора на друг дипломат, отговарящ за преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Очаква се правителството на министър-председателката Тереза Мей да подаде молба за това съгласно чл. 50 от договора на ЕС в края на март. EurActiv описва Бароу като “твърд преговарящ” със закалка от Москва при последното обтягане на отношенията между Русия и Запада при президента Владимир Путин.

SchluzЕвропейският съюз не е помръднал след вота за “Брекзит” през юни и го задържа провалът на националните лидери “да продадат европейската визия”. Това казва в интервю за базираното в Брюксел списание Parliament Magazine Мартин Шулц, който приключва този месец третия си мандат като председател на Европейския парламент. Той упреква националните правителства, че им липсва на смелост да се изправят срещу надигащия се популизъм и не могат да обяснят на избирателите си у дома защо са прехвърлили правомощия на Брюксел. “Същите хора, които кимат в Брюксел, у дома се преструват, че някаква безименна сила ги притиска. Това е убийствено,” казва германският социалдемократ. Той заявява, че има “промяна в модела” на нагласите на националните лидери към ЕС, което заплашва да подкопае стабилността на съюза. “Поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран пътуваше за Брюксел с нагласата, че силна Европа е в интерес на техните страни”, казва Шулц. “Поколението на (унгарския премиер – б.р.) Виктор Орбан казва: “ние трябва да защитаваме интересите на нашата страна от Европа” – все едно че Брюксел ги атакува”.

Парижката прокуратура започва разследване срещу 20 активисти на крайнодесния Национален фронт по обвинения, че незаконно са получавали възнаграждения от бюджета на Европейския парламент, предаде днес АФП. Съдия-следовател ще проверява подозрения, че въпросните лица са били на заплата в структури на фронта във Франция и следователно не са имали право на възнаграждение от Европарламента. През август 2016 г. европейската служба за борба с измамите ОЛАФ поиска от Европейския парламент да си върне близо 340 000 евро от лидерката на фронта Марин Льо Пен, сума, която отговаря на заплатите на двама парламентарни сътрудници. Тя обжалва.  Парламентът поиска също баща й Жан-Мари Льо Пен, основател на фронта и евродепутат като дъщеря си, да върне 320 000 евро.

Трима белгийски граждани са се завърнали в страната си от Сирия през 2016 г., съобщават пресгрупата “Сюдпрес”, позовавайки се на депутата Дени Дюкарм. Става дума за един мъж и две жени. Завърналите се са били 30 през 2015 г. и 50 през 2014 г. Според статистика на вътрешното министерство, цитирана от депутата, 279 белгийски граждани са в Сирия, трима са на път за там, а 163 са “потенциални кандидати” за заминаване.

Заетостта на хотелите в Брюксел е намаляла с 10 процентни пункта през 2016 г. заради атентатите на 22 март, съобщава всекидневникът “Либр Белжик”. Родолф ван Вейенберг, генерален секретар на Брюкселската хотелска асоциация определя миналата година като “исторически тъжна за сектора”. Средното ниво на заетост през нея е спаднало на 61,8% от 72,5%. Загубите на приход от стая са стигнали 22% спрямо предходната година. Това е принудило хотелиерите да свалят цените с 1,4% спрямо 2015 г. до средно 100 евро на стая на вечер. Средната цена на стаята за работен ден е била 115 евро, а през уикенда – 78 евро.

Мезентерият (було, което прикрепя червата за стените на коремната кухина) е признат за отделен орган на човешкото тяло, пише белгйският всекидневник “Соар”. Леонардо да Винчи е описал мезентерия за първи път през ХVI век, пише изданието, но до наши дни той е смятан за съвкупност от отделни и различни структури. През 2012 г. ирландският професор по хирургия Дж. Калвин Кофи и негови колеги са събрали доказателства, че мезентерият е отделен орган. Неговата роля тепърва ще се установява, той би могъл да играе роля в храносмилателните и в коремните заболявания, пише “Соар”.

Франция ще изтреби 300 000 патици, които се отглеждат на открито поради опасността да се заразят с птичи грип и да го разпространят, съобщи днес АФП. Мярката засяга 150 общини в югозападната част на страната. Набелязаните за изтребване домашни птици са изложени на зараза от диви пернати, преносители на вируса H5N8, смятат властите.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *