Днес: Рокади, оставки, отпуски, ТИР-истерия, компромати, 30 млн. лева, газ

Бойко Борисов препоръча на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев да се оттегли и предложи Данаил Кирилов, председател на правната комисия в парламента за министър на правосъдието на мястото на подалата оставка в “Апартаментгейт” Цецка Цачева. Борисов не спомена поименно Георгиев, но препоръча на всички от съдебната система замесени в скандала да подадат оставка или да излязат в дълги отпуски. “Аршинът и стандартът трябва да бъде един и същ”, каза Борисов. Отделно, след минути, главният прокурор Сотир Цацаров каза, че е разпоредил проверки за апартаментите купени от Георгиев, сина на шефа на следствието Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния съд Лозан Панов. Малко след това Георгиев обяви, че излиза в отпуск. Днес следо обяд пък депутатът Валери Симеонов намекна, че и министърката на туризма Николина Ангелкова си е купила апартамент по съмнително ниски цени – “приятелски огън” вътре в управляващата коалиция. Симеонов напада Ангелкова още от времето, когато беше вицепремиер и няколко пъти е искал оставката й. Веднага след това премиерът нареди да спре строежът и на крамолната сграда “Златен век” в столични квартал “Лозенец”, изграждана от фирмата “Артекс”, която е нарочен за близка на властта. Накратко, за един работен ден министър-председателят разпореди и направи това, което ред държавни органи досега не правеха. Пита се – за какво са ни те, след като Борисов ги отменя всичките? Трябва ли ни разделение на властите, или той ни стига като една върховна и неразделна власт? Той е съдия, прокурор, контрольор и министър-председател. Нищо не става, без той да каже. От няколко дни Борисов само иска и получава оставки, за да сваля напрежение. Но то не спада, а се трупа. Ако този процес продължи, какво ще остане от доверието в управлението? Важното днес е, че в числото на опетнените се оказа шефът на независимия орган за борба с корупцията. Оттук цялата аргументация за прекратяване на европейското наблюдение върху българското правосъдие и вътрешни работи може да рухне. Ако, разбира се, имената на заподозрените не бъдат своевременно изчистени. БСП поиска оставките на цялото ръкововство на антикорупционен орган (КПКОНПИ). Възможно обаче е и обратното – ЕС да приеме, че най-сетне и в България има прозрачност и “еднакъв аршин” за всички.

Превозвачи изгориха бракуван тежкотоварен камион в Пловдив. Така протестираха срещу новите европейски правила, които изискват социалните условия за българските шофьори да бъдат равни с тези на европейските им колеги. Протестът е в Пловдив, защото той е най-големият логистичен център в България и защото неотдавна беше европейска столица на културата, обясни телевизията. (Какво общо има културата с всичко това не е ясно). Междувременно Европарламентът одобри въпросните правила, известни като пакет “Мобилност” или като план “Макрон”, както се очакваше. Патриотарската предизборна (и доста глупава) “кауза” на българските евродепутати претърпя пълно поражение. То е закономерно, защото тя не защитаваше интересите на българските работници, каквато е целта на пакета. Трагикомичният балкански напън защитаваше интересите на шепа едри работодатели и на самите депутати, решили да извадят дивиденти от нискочелата и безпросветна еврофобия в кампанията за европейските избори. Поражението им е заслужено, защото тезата им се основаваше на лъжи. Очаквам темата да замре, защото поражението не може да носи патриотични гласове. Оттук нататък по нея могат само да псуват Европа и евентуално освен ТИР-ове да изгорят и някое чучело на френския президент Еманюел Макрон. По балканска ирония на съдбата, биха го изгорили тези, за чиито интереси той се застъпва. Колкото и да се правят на партиоти на фона на Европа някои български политици, от усилията им обикновените българи все повече ще разбират, че всъщност ЕС е най-добрият им приятел. Извън “пиянството на един народ” около тираджиите-гурбетчии е важно да се знае, че това, което парламентът прие днес, е преговорна позиция, по която тепърва ще има пазарлък с държавите членки и с Европейската комисия – т.нар. триалог. Т.е. сериалът не е свършил, ще има още епизоди. Ще бъде все по-трудно обаче те да бъдат издържани в патриотарско-героичния жанр. Пък и изборите  ще отминат.

ГЕРБ отвръща на удара. Най-сетне  – око за око, компромат за компромат. Управляващите питат Корнелия Нинова предлагала ли е на предшественика си Михаил Миков 30 млн. лева, за да се откаже от борбата за лидерския пост в БСП. Миков предпочете да си замълчи по въпроса. Блъфът е: ако Нинова замълчи, ГЕРБ го приема за “да”, ако отговори, и те имат какво да извадят. Съспенс 🙂 (Кога ще направят емотиконите препинателни знаци? Трябва спешна правописна реформа). Не знам дали т.нар. политическа класа се усеща как с дружни усилия реже тънкия клон на доверието, върху който седи. Десните управляващи живеят в необяснимо евтини апартаменти. А в лявата опозиция лидерският пост струва 30 млн. лева. (Тук просто не може без емотикон, но не знам кой да сложа). И после ще искат хората да ги изберат. Политиците за половин кампания разрушават толкова доверие, колкото не могат да изградят за няколко мандата. И няма нито едно положително послание.

Газ. Ахтунг! ЕС “втвърдява” газовата си директива. Правилата, които важат за газопроводите на територията на съюза вече ще се прилагат и върху тръбите, които влизат от трети страни. Техните собственици трябва да бъдат различни от доставчиците газа. Газопроводите трябва да бъдат достъпни за други оператори. Изменените правила дават на ЕС изключителна компетентност да сключва споразумения за нови газови линии в ЕС от трети страни и за предоставяне на изключения. Комисията може да разреши на държава членка, в която се намира първата входна точка, да започне преговори за доставки на газ от нов газопровод от страна извън ЕС, при условие че това не е в конфликт на правото на ЕС или в ущърб на конкуренцията или сигурността в ЕС. Страната трябва да се консултира с останалите засегнати държави членки, преди да поиска такова изключение от правилата на ЕС.  Европейската комисия преценява дали да даде такова изключение.  Директивата не създава проблем за завършване на строителството на газопровода “Северен поток-2″, каза днес постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов. Не е ясно обаче дали при нейните разпоредби Русия ще поиска да продължи “Турски поток” към България.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *