Днес: Станишев иска "равни и преразпределящи данъчни системи"

Още: ЕС удължава операцията си в ЦАР, намалява наполовина британската добавка в бюджета си

Данъци. Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев днес извиси глас за справедливост на данъчното облагане в европейски мащаб. “Това е въпрос за възстановяване на фискалната справедливост”, каза той в прессъобщение по повод съмненията за укриване на данъци от многонационални компании в Люксембург, страната на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. “Европа сега повече от всякога се нуждае от равни и преразпределящи данъчни системи”, призова Станишев, който въведе плоския 10-процентов данък в България, когато беше министърпредседател (2005-2009). Сега партията му, БСП иска да го замени с прогресивен.
IMG_3668[1] Сергей Станишев. Снимка: Веселин Желев

ЦАР. Европейският съюз реши днес да удължи военната си операция в Централноафриканската република до 15 март 2015 година. Това следва молба на разкъсваната от кървав етно-религиозен конфликт страна и продължаване на мандата за операцията от Съвета за сигурност на ООН. Новият период, смятан от 16 декември ще струва 5,7 милиона евро, съобщи Съветът на ЕС. Операцията започна през февруари тази година. ЕС е отделил нови 360 милиона евро в помощ за ЦАР от миналата година досега.

Великобритания. Британският финансов министър Джордж Озбърн се похвали днес, че успял да намали двойно добавката от 2,1 милиарда евро, която ЕС иска от страната му до 1 декември. “Вместо да платим сметката, я намалихме двойно”, каза той пред репортери след съвет с колегите си в Брюксел. Премиерът Дейвид Камерън обяви, че отказва да плати добавката на последната среща на върха на ЕС в Брюксел на 23 и 24 октомври. Намалението идва от отпадането на лихви, каза Озбърн. Той добави, че освен това страната му ще издължи парите на две вноски. Националните вноски на страните-членки са пропорционални на техния брутен национален доход на глава от населението. Всяка година те се коригират взависимост от растежа или намалението на тази величина. “Когато има голяма корекция с кратък срок за плащане, това упражнява силен натиск върху националните финанси”, каза комисарят по бюджета Кристалина Георгиева. Тя поясни, че министрите са решили да изменят регламента, така че страните с големи увеличения да имат възможност да ги платят на части. Заради изменения в методиката, с която Евростат изчислява БНД, тази година общото увеличение на националните вноски е безпрецедентно голямо – над 9 милиарда евро, каза Георгиева.

Данък върху финансовите сделки. Европейските министри на финансите днес обсъдиха проекта за данък върху финансовите сделки. Италианското председателство на ЕС съобщи, че ще ускори работата по темата с оглед данъкът да влезе в сила от началото на 2016 година. Министрите се споразумяха с него да бъдат облагани сделките с акции на компании котирани на фондовите борси. Все още подлежи на обсъждане въпросът за облагането на финансовите деривати. Само 11 от 28 държави-членки смятат да въведат данъка по т.нар. механизъм за засилено сътрудничество. Те са Австрия, Белгия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Словакия, Словения, Испания. Съветът оторизира засиленото сътрудничество между тях през януари 2013 година. Комисията предложи данък върху финансовите сделки за целия ЕС през септември 2011 година, но държавите-членки не постигнаха необходимото съгласие по проекта. Замисълът беше финансовата индустрия да плати за подкрепата, която получи от данъкоплатците през кризата и собствените ресурси в приходите на ЕС да се увеличат относително спрямо вноските на държавите-членки. Това би дало на Комисията повече бюджетна самостоятелност от националните правителства, които сега дават над 70 на сто от приходите в европейския бюджет.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *