Над 50% от европейците очакват ЕС да се разпадне до 20 години - проучване

Ето и днешният брифинг:

Повечето от половината европейци смятат, че ЕС ще се разпадне до 20 години, показва проучване на Европейския съвет по външна политика. Най-високи са тези очаквания в Словакия (66 на сто) и Франция (58 на сто). Германия и Франция се разминават във вижданията си за това кой да води следващата Европейска комисия, съобщава днес АФП. Това намалява шансовете на германския кандидат Манфред Вебер и изтиква напред датчанката Маргрете Вестагер, сега комисарка по конкуренцията. Неин недостатък е, че страната й не е част от еврозоната и от други европейски политики. Меркел призна за разногласията си с Макрон в интервю за “Зюддойче цайтунг” вчера. Вестагер може да се възползва от ключовата роля, която нейното политическо семейство, либералите, се очертава да имат в следващия Европейски парламент. Без тях не може да се сформира мнозинство нито вляво, нито вдясно, показват досега сондажите. Може да й помогне и това, че е жена – все повече гласове се надигат най-високият пост в Европа да заеме най-сетне и представителка на нежния пол. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази днес загриженост, че крайнолеви и крайнодесни формации могат да блокират работата на следващите европейски институции. Седмица преди евроизборите, в това предупреждение има очевидна класическа тактика – да уплаши и мобилизира проевропейския електорат.

Няма да има рецесия, но ще има забавяне на световния икономически растеж, казва изпълнителната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

САЩ удариха със санкции “Хуавей”, вдигайки още залозите в търговския спор с Китай. Световният лидер в мобилната комуникация вече няма да може да купува американски компоненти и технологии без разрешение от правителството на САЩ. На американските компании и организации ще бъде забранено да купуват продукти на “Хуавей”. Европейската комисия каза, че всяка държава членка трябва да реши сама дали да ограничи “Хуавей” на своя пазар. Френският президент Еманюел Макрон каза, че Франция няма намерение да блокира “Хуавей” и да води технологични войни. В същото време холандският всекидневник “Фолкскрант” цитира разузнавателната служба на страната, че “Хуавей” е монтирала “задна врата” в оборудването на голяма холанзска телекомуникационна компания, през която има достъп до данните на потребителите. Хуавей отговори, че е “изненадана” от публикацията и че няма да й отговаря конкретно, защото се основава на анонимен източник.

САЩ спряха всички граждански полети до Венецуела поради опасността от сбъсъците между управляващи и опозиция край летищата. Делегации на противоборстващите страни заминаха за Осло в опит за преговарят за политическо решение на кризата. В интервю за “Фигаро” лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, каза, че очевидно има пропукване не единството в редиците на военните, които са основна опора на режима на президента Николас Мадуро.

Китай официално арестува двама задържани преди година канадци – бивш дипломат и бизнесмен – в очевиден отговор на ареста в Канада на финансовата директорка на “Хуавей” Мън Ванчжоу. Те са обвинени, че шпионирали държавни тайни.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отложи с шест месеца налагането на 25-процентови мита върху внасяните от Европа автомобили. Но Дейвид Хаунър от “Банк ъв Америка Мерил Линч” смята, че президентът може по-късно може да наложи тези мита и да ги използва като “Троянски кон” в преговорите с ЕС за търговията със земеделски продукти, придеда Си Ен Би СИ.

Тръмп е оптимист, че под натиска на санкциите, вътрешното недеволство и американската военна мощ Иран скоро сам ще поиска да преговаря със САЩ. Представя си севернокорейски сценарий. Според днешен анализ на Ройтерс американският натиск и влошеното икономическо положение на страната отслабват умерения ирански президент Хасан Рохани, на когото остават две години до края на мандата, и засилват позициите на хардлайнерите.

Който ще емигрира в САЩ, да емигрира сега. Тръмп предлага силно да ограничи достъпа да страната си с т.нар. “зелена карта”. Вижте как. Демократите няма да пуснат лесно проекта му през Конгреса, но той ще бъде лайтмотив на републиканската кампания за президентските избори през 2020 година.

Бразилският президент Жаир Болсонаро е изправен пред първите големи улични протести. Стотици хиляди преподаватели и студенти демонстрираха в над 180 града срещу съкращаването на субсидиите на федералните университети. Болсонаро определи протестиращите като “полезни идиоти” и “имбецили”.

За пътуващите до и от Брюксел. Над 50 полета на международното летище в Брюксел се очаква да бъдат отменени днес заради стачка на авиодиспечерите, съобщава “Соар”. По-късно белгийските медии съобщиха, че въздушното пространство на страната ще бъде затворено до 14 часа българско време, защото авиодиспечерите ще се срещат с ръководството си.

€71 млн. Това е сумата събрана реално до момента за възстановяването на парижката катедрала Нотр Дам след пожара на 15 април, пише “Паризиен”. Вестникът припомня, че обещаните волни пожертвования се оценяваха на €1 млрд.

$91,1 млн. Това е рекордната за жив художник цена, на която “Кристис” продаде създадената през 1986 г. от неръждаема стомана статуя “Заек” на скулптора Джеф Кунс.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *