Днес: Либия, Рим

Италия се страхува от хуманитарна криза в Либия заради офанзивата на военачалника Халифа Хафтар срещу международно признатото правителство в столицата Триполи.
Силите на Хафтар разпространиха в Туитър видеозаписи, които показват разрушени самолети на летището на Триполи, което е на около 40 км от столицата, и бойните действия от кабината на щурмови хеликоптер Ми-35.

 

“Кориере дела сера” пише тази сутрин, че разузнаването вижда риск в Либия да започне война като сирийската. Правителството на Джузепе Конте очаква най-малко 6 000 бежанци от лагерите в Либия да поемат през Средиземно море към италианските брегове. Италиански правителствени емисари посредничат в последните дни между враждуващите страни, за да предотвратят избухването на пълномащабна гражданска война, която би могла да стане поле за възраждане на групировката “Ислямска държава”, пише още вестникът.
Римската Йорданка Фандъкова има проблем. Най-популярният политик в страната, вътрешният министър Матео Салвини, подложи Вирджиния Раджи на люта критика за проблеми подобни на софийските – мръсни и претоварени улици с много дупки по тях. Салвини е лидер на едната от двете партии в управляващата коалиция – крайнодясната Лига. Римляните избраха Раджи през 2016 г. с впечатляващите 67 процента от гласовете с бюлетината на антиелитисткото движение “5 звезди”- коалиционен партньор на Лигата. Критиките на Салвини са поредният признак за проблеми между управляващите партии.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *