Днес: Войнствен Юнкер гълчи Ренци и Камерън, ще ходи в Украйна

Juncker College 1st meeting
Жан-Клод Юнкер днес председателства първото заседание на новия Колегиум на комисарите. След него той засвидетелства две разлики с предшественика си Жозе Барозу: Слезе лично да се отчете в прес-залата на Комисията пред журналистите и демонстрира гръбнак спрямо две големи държави-членки – Италия и Великобритания. Снимка: Архив на Европейската комисия

Юнкер. Европейският съюз не се готви да увеличава санкциите срещу Русия заради изборите на сепаратистите в източна Украйна, които той осъди и не призна, каза днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. “Моето впечатление е, че санкциите, които имаме ще останат такива и там, където са”, каза Юнкер след първото заседание на новия Колегиум на комисарите.Той уточни, че евентуални по-нататъшни санкции ще завися от развитието на кризата. Украинските власти и руските етнически бунтовници взаимно се обвиняват, че са нарушили споразумението за прекратяване на огъня от 5 септември. Киев посочва, че т.нар. избори не са се провели, както то изисква по украинските закони. Сепаратистите обвиняват украинския президент Петро Порошенко, че след изборите е отменил закон, който дава на техните райони специален статут. Решенията за международни санкции вземат с единодушие държавите-членки. Обикновено те възлагат на Комисията да подготви проекта за тях. Юнкер съобщи, че в близкото бъдеще ще посети Украйна. “Аз обещах на президента на Украйна, че първото ми пътуване в чужбина ще бъде в Киев”, каза той. “Не бива да позволяваме на никого да влошава положението в Европа”.
Коментирайки други теми, Юнкер реагира на италианския премиер Матео Ренци, който вчера в социалната мрежа Туитър поиска Брюксел да се отнася “с повече уважение” към страната му, визирайки критики при последната среща на върха на Еврогрупата към високия италиански публичен дълг. “Не приемам неоправдана критика срещу Комисията”, отвърна Юнкер и обеща, че винаги в подобни случаи в бъдеще ще отговаря подобаващо на националните столици. С това той показа първата разлика с предшественика си Жозе Барозу, който избягваше пререканията с държавите-членки, особено с големите. “Не съм шеф на анонимни бюрократи, а на 27 политически комисари”, отговори Юнкер на критиката на Ренци, че се вслушва в безименни бюрократи.
Юнкер игнорира отказа на британския премиер Дейвид Камерън да довнесе 2,1 милиарда евро увеличение на вноската на страната си в европейския бюджет. “Аз нямам проблем с г-н Камерън, г-н Камерън има проблем с другите министър-председатели”, каза Юнкер. Камерън и унгарският му колега Виктор Орбан бяха единствените от 28-те държавни и правителствени ръководители в ЕС да се противопоставят на номинацията на Юнкер за шеф на Еврокомисията през юни. Ренци го подкрепи в последния момент след първоначални резерви и флиртове с позицията на Камерън. В замяна италианската министърка на външните работи Федерика Могерини, която тогава имаше само шест месеца стаж на поста си, бе назначена за шефка на европейската дипломация.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *