Днес: Бюджет, Цветанов, Унгария, бежанци, Дол

Бюджет. Европейският съюз почти има бюджет за догодина. Към 4 часа тази сутрин след 16 часа пазарлък преговарящите от страна на правителствата и евродепутатите се споразумяха за €135,5 млн. плащания (разходи) и €142,6 млн. ангажименти (максимални приходи). Сега остава Съветът на министрите и Европарламентът да дадат формалната си благословия. Сделката е уникална с най-малко с две неща: Първо – Европа реже разходите си с 9,4% на годишна база (в сравнение с рекордните €144 млрд. т.г.) и второ – макар и орязани, те са с €500 млн. над размера предложен от държавите-членки. Малка победа за Европа на гражданите над тази на правителствата. Увеличението ще отиде основно за пострадалите от наводненията в Австрия, Германия, Румъния и Чехия. Държавите не приеха позицията си за преговорите с единодушие, а с квалифицирано мнозинство. Против нея бяха Великобритания, Дания, Финландия, Холандия и Швеция. Те смятат така орязания бюджет за разточителен. 2014 г. е първата от новия седемгодишен бюджетен период. Над половината от разходите в нея (€70 млн.) ще са за програми от изтичащия период (2007-2013 .), съобщи ресорният еврокомисар, полякът Януш Левандовски. Виж подробностите тук и тук.

Цветанов. Бившият министър на вътрешните работи е в Брюксел.”Всяка стъпка на българското правителство е тотален популизъм, който цели да задържи максимално дълго на власт тройната коалиция на БСП, ДПС и Атака”, е заявил Цветанов пред членове и симпатизанти на ГЕРБ в Европейския парламент според уебсайта на партията. За разлика от друг път той не побърза да се срещне с журналисти. Тази вечер Цветанов представя ГЕРБ на събрание на Европейската народна партия (ЕНП), което се очаква да избере французина Жозеф Дол за лидер на семейството на дясноцентристките формации в Европа. Шейсет и шест годишният елзасец Дол води групата на ЕНП в Европейския парламент. Той оглавява ЕНП след белгиеца Вилфрид Мартенс, който почина на 8 октомври.

Унгария. Унгария позволи безсрочен предварителен арест на заподозрени в престъпления, за които законът предвижда наказание от 15 и повече години затвор. Парламентът прие закон за това в нощта на понеделник срещу вторник. Правозащитници коментираха, че с мярката Унгария, членка на ЕС, се приближава до страни като Беларус и Турция.

Бежанци. Гърция редовно връща от границите си бежанци, които търсят убежище в Европа в разрез с международните си задължения, съобщава немската правозащитна организация Pro Asyl на уебсайта си. “Незаконните връщания от морските и сухоземните граници са систематични”, съобщава организацията в доклад. “Бруталността и размахът на нарушенията са шокиращи”. Според документа маскирани гръцки полицаи малтретирали бежанците, не ги регистрирали според изискванията и ги пращали в Турция в нарушение на международното законодателство. Организацията съобщава, че е разпитала 90 бежанци от Сирия, Афганистан, Сомалия и Еритрея, между които бременни жени, непридружавани непълнолетни и един мъж болен от рак. Според Pro Asyl, повечето сирийци и афганци са загинали от миналата година досега, опитвайки се да преминат от Турция в Гърция по море.

Дол. Европейската народна партия (ЕНП) избра тази вечер в Брюксел французина Жозеф Дол (66 г.) за свой лидер. Дол, бизнесмен от областта Елзас, временно оглавяваше партията според последната воля на предишния ѝ лидер, белгиеца Вилфрид Мартенс, който почина на 8 октомври. Дол е лидер на групата на ЕНП (европейското дясноцентристко семейство) в Европейския парламент. Малко след избора си той изрази подкрепа за антиправителствените протести в София.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *