Днес: Брекзит, Венецуела, Алжир

Брекзит. Предстои решително гласуване в Камарата на общините. Ако подсладеният план на Мей пак не мине, почти сигурно е, че Британия излиза от ЕС без споразумение. Не е ясно и дали сегашното правителство и ръководителката му ще оцелеят.

Венецуела. Новините са две. Но не са добра и лоша, а лоша и по-лоша. Лошата е, че токът спира. По-лошата е, че САЩ изтеглиха дипломатите си. Т.е., махнаха ги, да не пречат на стрелбата. Държавният секретар Майк Помпео го обяснява по благозвучно:  “присъствието на американски дипломатически персонал в посолството (в Каракас) се е превърнало в ограничение за политиката на САЩ”. Гледам, че колегите са извадили в заглавие по-лошата новина. Правилно. Просто лошата, че токът спира, е нещо нормало за късния соц. Може да се спори дали това изобщо е новина. Никакъв соц не си живял, ако не са ти спирали тока. Моето поколение помни как ни го спираха през 80-те години на миналия век. Късен соц е соцът, който е узрял за имплозия. Неговите симптоми са празни магазини, спиращ ток, дефицити, черна борса, два курса на долара, гневен народ, пропаганда и” външен враг”, който търпеливо чака, за да види дали може да победи и без стрелба.

Алжир. Дали това е закъсняла Арабска пролет, или просто смяна на лицето на режима? За първото говорят протестите (официално забранени), които отказаха стария и болен Абделазиз Бутефлика (82 г.) да се откаже от пети президентски мандат. За второто свидетелстват подкрепата за промяна, дадена от силните хора в страната – военните и от правосъдието. Като печелене на време за рестарт на режима звучат липсата на нова дата за избори (насрочените за 18 април са отменени) и намеренията за нова конституция.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *