Джентилони: ЕС е пред заплаха за съществуването си

Паоло Джентилони. Снимка Уикипедия
  • Европейският съюз е изправен пред екзистенциална заплаха, ако възстановяването му от коронавируса не е равномерно, предупреждава днес в интервю за “Гардиън” комисарят по икономиката и финансите Паоло Джентилони.
  • Европейската комисия излезе днес с набор от необвързващи препоръки към държавите членки за това как да отворят границите, да възстановят транспортните си връзки и свободата на движение и да спасят, каквото могат, от летния туристически сезон. От препоръките става ясно, че на практика този процес ще започне не по-рано от 15 юни и че Брюксел се страхува да той да бъде съпътстван с : нови огнища на зараза, нарушаване на правата на потребителите, протекционизъм, дискриминация. Комисията например предупреди днес националните власти, че подлежат на процедури за нарушения, ако бизнесът лиши пропусналите пътуване или почивка да избират между възстановяване на нейната стойност в брой или ваучер за друга почивка. Брюксел предупреди националните столици и че не могат да избират за кого от ЕС да отварят границите. “Отворите ли граница, отваряте я за всички граждани на ЕС”, каза комисарката по вътрешните работи Илва Йохансон.
  • Европейският парламент заплаши да не одобри следващата многогодишна финансова рамка на ЕС (2021-2027 г.), ако съюзът не реформира системата си от собствени ресурси, включвайки в нея нови източници на приходи.
  • Джо Байдън отново протяга ръка към избирателите на Бърни Сандърс. Включва лявата членка на Камарата на представителите от Ню Йорк Александрия Оказио-Кортес в екипа, който ще разработва политиките му. Тя ще се занимава с политиката за климата, на която сегашният президент Доналд Тръмп обърна гръб. Освен това Байдън се гласѝ да критикува Тръмп за силните думи и слабите действия спрямо Китай. Евентуалният кандидат на демократите ще атакува действащия президент и за това, че помага на Китай, като подкопава отношенията на САЩ с традиционните им съюзници и със световните организации.
Александрия Оказио-Кортес. Снимка Уикипедия
Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *