Да се замисли ли Борисов за предсрочни избори?

Избори. Хърватският премиер свика предсрочни избори, месеци преди датата за редовните, и ги спечели, като увеличи местата на партията си в парламента. Андрей Пленкович прецени, че икономическите последствия от корона кризата няма да работят за управляващия Хърватски демократичен съюз. Дали и ГЕРБ имат интерес от същото? Епидемиологичната обстановка се влошава заради разхлабените мерки. Икономическите ѝ последствия тепърва ще хапят. У нас това е гарнирано и с отдавна невиждана компроматна кампания и с опит за разцепване на ГЕРБ. Авансът, който управляващите имат сега, до пролетта може да се е стопил. Единственият възпиращ за управляващите аргумент изглежда служебно правителство, което би могъл да назначи президентът Румен Радев в задълбочаващия се конфликт с премиера Бойко Борисов. Въпросът е кое би било по-голямото зло за ГЕРБ – такова служебно правителство или ефектите на коронавируса.

Крайности. Ето как левият радикализъм подхранва десния. АП съобщава, че над 1 милион души в САЩ вече са организират във Фейсбук срещу движението “Животът на черните има значение”. Интересното е, че това са предимно хора, които преди това са протестирали срещу ограниченияга заради коронавируса и са разпространявали конспиративни теории.

Прогноза. Новият политически сезон във Франция се очертава като “апокалиптичен” прогнозира днес “Фигаро” в анализ за правителствения ремонт. Причината е икономическата криза, предизвикана от коронавируса.

Табу. И двамата кандидати за президент на Полша са против осиновяването на деца от ЛГБТ двойки. Никой от тях не може да си позволи да изгуби консервативното католическо мнозинство в страната. Разликата е, че управляващият Анджей Дуда обещава да въведе конституционна забрана за такива осиновявания, макар подкрепящата го партия “Право и справедливост” да няма необходимото за това мнозинство от две трети от местата в парламента. Либералният опозиционер Рафал Тшашковски просто казва, че не подкрепя такива осиновявания, но няма да предлага конституционна забрана срещу тях. Балотажът е на 12 юли, неделя.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *